Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce
Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu.
Spis treści
Tradycyjnie pasteryzację przeprowadza się gotując słoiki w wodzie. Można to jednak zrobić znacznie prościej, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Poznaj różne metody pasteryzacji i stosuj je z powodzeniem podczas robienia przetworów z warzyw i owoców.
Pasteryzacja przetworów w wodzie
Pasteryzację w garnku z wodą stosuje się przede wszystkim do słoików typu „weck”. Słoiki tego typu mają uszczelnienie w postaci gumki, która nie lubi suchej atmosfery piekarnika. Pasteryzacja w garnku z wodą to dość kłopotliwy sposób, ale konieczny w tym przypadku. Można oczywiście w ten sposób pasteryzować słoiki typu „twist-off”, ale nie jest to konieczne, gdy są prostsze metody. Pokrótce przypominamy, jak pasteryzować przetwory w garnku z wodą. Szczegółowo opisujemy tę metodę tutaj: Jak pasteryzować słoje i butelki typu weck oraz twist-off.
- Słoiki należy ustawić w dużym garnku w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą i ze ściankami bocznymi naczynia. Na dnie naczynia kładziemy ściereczkę kuchenną lub grubszy płat gazy.
- Naczynie należy napełnić wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoja. Woda powinna prawie całkowicie przykryć słoiki.
- Naczynie ze słojami ogrzewamy zgodnie z czasem i temperaturą określonymi w przepisie na sporządzane przetwory.
- Schładzamy słoiki, ustawiając je na ściereczce lub desce albo odlewając stopniowo gorącą wodę z naczynia, w którym były pasteryzowane, i dolewając zimną wodę ostrożnie po ściankach bocznych naczynia.
- Po całkowitym wystygnięciu weków zdejmujemy z pokrywek sprężynki i sprawdzamy szczelność zamknięcia słojów.
Pasteryzacja przetworów w zmywarce
W ten sposób można pasteryzować wszystkie przetwory zakwaszone octem. Na przykład marynowane ogórki, dynię, śliwki, gruszki, a nawet grzyby.
- Ustawiamy cykl myjący w zmywarce na co najmniej 75ºC albo wyższy. Słoiki układamy wieczkami do dołu.
- Bardzo ważne: nie dodajemy żadnych detergentów myjących!
- Włączamy zmywarkę i czekamy aż zakończy zadany program.
- Otwieramy zmywarką i pozostawiamy słoiki do ostygnięcia.
- Gdy przetwory ostygną, wyjmujemy je ustawiając wieczkami do góry.
Ze względu na dość niską temperaturę pasteryzacji nie poleca się tej metody do konserwowania fasolki i groszku. Akurat te produkty lepiej tyndalizować. Pasteryzowanie w zmywarce to metoda, która świetnie nadaje się do pasteryzacji dżemów i konfitury. Można również tą metodą pasteryzować kiszoną kapustę lub kiszone ogórki.
Sprawdź w galerii, jak ukisić kapustę w słoiku!
Pasteryzacja słoików w piekarniku
Przetwory przelewamy do słoików. Słoiki ustawiamy na blasze piekarnika tak, by nie stykały się ze sobą. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 130ºC. Pasteryzacja powinna trwać 30-40 minut, podczas których nagrzeje się piekarnik oraz zawartość słoików. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy przetwory w piekarniku na kolejne 30 minut, by wystygły. Po tym czasie, wciąż gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce na blacie do całkowitego ostygnięcia.
Pasteryzacja tylko początkowo wydaje się skomplikowana. Po pierwszej próbie staniecie się mistrzyniami i mistrzami pasteryzacji.