Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Przepis na fasolkę z masłem i tartą bułką [GALERIA ZDJĘĆ]
Żółta fasolka szparagowa wyróżnia się delikatniejszym smakiem niż odmiana zielona. Najlepiej podawać ją w pysznej, a przy tym prostej wersji - z masłem i bułką tartą. Jak jednak ugotować żółtą fasolkę szparagową, by zachowała zarówno smak, jak i jędrność?
Spis treści
Gotowanie żółtej fasolki szparagowej
Gotowanie żółtej fasolki szparagowej to bardzo prosta sprawa. Najpierw jednak należy oskubać ją z ogonków z obu stron. Kiedy to zrobimy, fasolkę trzeba dokładnie umyć.
Jak ugotować fasolkę szapragową żółtą? Na kilogram żółtej fasolki szparagowej należy przygotować garnek z ok. 2 l wody. Płyn przyprawiamy 2 łyżeczkami soli i ewentualnie, dla lepszego smaku, 1 łyżeczką cukru.
Żółtą fasolkę szparagową gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Pilnujemy jednak, by nie była zbyt miękka i rozgotowana.
Zasmażka do żółtej fasolki szparagowej - z masłem i bułką tartą
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę do żółtej fasolki szparagowej. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy 3 łyżki masła. Kiedy całkowicie się roztopi i zacznie bulgotać, wrzucamy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i przysmażamy - do zrumienienia. Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiącą bułkę tartą, to weźmie 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, co pozwoli wam zwiększyć temperaturę smażenia.
Odsączamy fasolkę z wody, układamy na talerzach i polewamy tartą bułką z masłem. W ten sposób można błyskawicznie przygotować pyszną warzywną kolację.
Polecamy też:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Fasolka mamut w sosie pomidorowym