Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

2024-03-27 13:56

Polski żur podany w chlebie to prawdziwy rarytas. Jednak aby chleb pełnił funkcję talerza, nie wystarczy wydrążyć tradycyjny bochenek i wlać do środka zupę. Takie pieczywo trzeba odpowiednio przygotować, aby nie rozmiękło podczas jedzenia zupy, było chrupiące i pyszne. Podpowiadamy więc, jak przygotować chleb do żurku i jak podać żurek w chlebie.

Jak przygotować chleb do żurku?
Autor: Shutterstock Chleb do żurku powinien być odpowiednio przygotowany - nie wystarczy go jedynie wydrążyć!

Spis treści

  1. Jaki chleb kupić do podania żurku?
  2. Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Jaki chleb kupić do podania żurku?

Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze w garnku, zabieramy się do przygotowania chlebków.

Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?

  • Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Z pozostałej części wydrążamy dokładnie środek.
  • Następnie bierzemy surowe jajo i oddzielamy białko od żółtka. Białko delikatnie roztrzepujemy, po czym smarujemy nim wnętrze chlebka, zwracając szczególną uwagę na jego dno.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardzo chrupiący i apetycznie zarumieniony.
  • Do gotowych chlebów możemy wlać już gorący żurek. Układamy całość na talerzach, a chlebek przykrywamy wcześniej odłożoną pokrywką (wierzchnią warstwą skórki).

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę