Jaja faszerowane pieczarkami

Jaja faszerowane pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaja faszerowane - najlepsza przekąska na imprezy oraz święta wielkanocne 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami z kleksem majonezu to najlepszy pomysł na imprezową przekąskę oraz święta wielkanocne. Połówki jajek wystarczy nadziać farszem z pieczarek i żółtek, do tego posikana natka pietruszki i gotowe! To znacznie ciekawsze niż zwykłe jaja z majonezem. 

Polecamy jajka faszerowane na różne sposoby:

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe - wielkanocny przysmak [WIDEO]

Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej [WIDEO]

Jajka faszerowane salami z sosem majonezowo-musztardowym

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół.

  • Żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy widelcem. 

  • Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem, aż woda odparuje z grzybów.

  • Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy.

  • Majonez dodajemy w takiej ilości, aby farsz się ładnie połączył.

  • Gotowym farszem napełniamy białka. Wierzch tak przygotowanych jaj dekorujemy kleksem majonezu.

  • Połówki jajek układamy na liściach sałaty i posypujemy szczypiorkiem.

Ocena: 4,3