Jeśli sos jest zbyt płynny - pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej (wymieszaj).
Wolnowar: tajskie curry wołowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tajskie curry wołowe z wolnowara
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Wolnowar to urządzenie, którego pierwotna, amerykańska idea była taka, że przed wyjściem do pracy nastawiamy obiad, wracamy i mamy gotowe ciepłe jedzenie. Dziś moda na wolnowary wróciła wraz z trendem na slow life i slow-cooking. Dziś ważniejsze może niż wygoda są walory odżywcze i smakowe potraw z wolnowara, dlatego proponujemy przepis na aromatyczne tajskie curry wołowe z wolnowara.
Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Składniki
NA URZĄDZENIE 6,5 l
masło 60 g
wołowina pokrojona w kostkę 1 kg
pokrojona cebula 2
zmiażdżone ząbki czosnku 4
masło orzechowe 6 łyżek
mleko kokosowe 800 g
ziemniaki obrane i pokrojone na ćwiartki 700 g
curry w proszku 4 łyżki
tajski sos rybny 4 łyżki
cukier lekko brązowy 4 łyżki
bulion wołowy 1 l
świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Stop masło w garnku z włączoną funkcją rumienienia/smażenia i dodaj mięso, czosnek oraz cebulę,
a następnie zarumień wszystko. (Jeśli twój wolnowar nie ma funkcji smażenia, zrób to na zwykłej patelni).Dodaj cebulę i czosnek i smaż dopóki warzywa będą miękkie.
Dodaj wszystkie składniki curry wraz z przyprawami do naczynia wolnowara, pozostałe składniki i wymieszaj.
Przełącz na ustawienie powolnego gotowania. Gotuj pod przykryciem 6-7 godz.
Przed podaniem posyp świeżą posiekaną kolendrą.
