Wolnowar: tajskie curry wołowe

Wolnowar: tajskie curry wołowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tajskie curry wołowe z wolnowara

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wolnowar to urządzenie, którego pierwotna, amerykańska idea była taka, że przed wyjściem do pracy nastawiamy obiad, wracamy i mamy gotowe ciepłe jedzenie. Dziś moda na wolnowary wróciła wraz z trendem na slow life i slow-cooking. Dziś ważniejsze może niż wygoda są walory odżywcze i smakowe potraw z wolnowara, dlatego proponujemy przepis na aromatyczne tajskie curry wołowe  z wolnowara.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • NA URZĄDZENIE 6,5 l

  • masło 60 g

  • wołowina pokrojona w kostkę 1 kg

  • pokrojona cebula 2

  • zmiażdżone ząbki czosnku 4

  • masło orzechowe 6 łyżek

  • mleko kokosowe 800 g

  • ziemniaki obrane i pokrojone na ćwiartki 700 g

  • curry w proszku 4 łyżki

  • tajski sos rybny 4 łyżki

  • cukier lekko brązowy 4 łyżki

  • bulion wołowy 1 l

  • świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Stop masło w garnku z włączoną funkcją rumienienia/smażenia i dodaj mięso, czosnek oraz cebulę,
    a następnie zarumień wszystko. (Jeśli twój wolnowar nie ma funkcji smażenia, zrób to na zwykłej patelni).

  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż dopóki warzywa będą miękkie.

  • Dodaj wszystkie składniki curry wraz z przyprawami do naczynia wolnowara, pozostałe składniki i wymieszaj.

  • Przełącz na ustawienie powolnego gotowania. Gotuj pod przykryciem 6-7 godz.

  • Przed podaniem posyp świeżą posiekaną kolendrą.

tip dnia

Jeśli sos jest zbyt płynny - pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej (wymieszaj).

Ocena: 4