Wątróbka duszona z papryką i fasolką szparagową
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Warto od czasu do czasu przełamać przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego. Na przykład wątróbki duszonej z papryką i fasolką szparagową. Tak przygotowana wątróbka podbije serca i żołądki waszych bliskich. A wątróbkę jeść warto, ze względu na zawarte w niej żelazo i witaminy z grupy B. Wątróbkę powinny jeść dzieci, uczniowie, studenci, kobiety i... palacze. Wypróbujcie ten prosty przepis na wątróbkę drobiową duszoną z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 200 g czerwonej papryki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wątróbkę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące z przyprawami, nadmiar strząsnąć.
- Masło i połowę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć wątróbkę, smażyć po ok. 2 minut z obu stron.
- Czosnek obrać, posiekać. Natkę opłukać, posiekać.
- Pozostałą oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do zeszklenia.
- Dodać paprykę pokrojoną na wąskie paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 2-3 cm kawałki, czosnek i natkę, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
- Przyprawić. Dodać wątróbkę, wymieszać.
- Wątróbkę z papryką i fasolką szparagową najlepiej podawać z purée ziemniaczanym z czosnkiem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Polecamy też:
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką