Wątróbka duszona z papryką i fasolką szparagową

Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka duszona z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową to danie, które cieszy oczy i karmi żołądki. 
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Warto od czasu do czasu przełamać przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego. Na przykład wątróbki duszonej z papryką i fasolką szparagową. Tak przygotowana wątróbka podbije serca i żołądki waszych bliskich. A wątróbkę jeść warto, ze względu na zawarte w niej żelazo i witaminy z grupy B. Wątróbkę powinny jeść dzieci, uczniowie, studenci, kobiety i... palacze. Wypróbujcie ten prosty przepis na wątróbkę drobiową duszoną z czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Wątróbkę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące z przyprawami, nadmiar strząsnąć.
  • Masło i połowę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć wątróbkę, smażyć po ok. 2 minut z obu stron.
  • Czosnek obrać, posiekać. Natkę opłukać, posiekać.
  • Pozostałą oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać paprykę pokrojoną na wąskie paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 2-3 cm kawałki, czosnek i natkę, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Przyprawić. Dodać wątróbkę, wymieszać.
  • Wątróbkę z papryką i fasolką szparagową najlepiej podawać z purée ziemniaczanym z czosnkiem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Polecamy też:

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką

Galeria: 10 przepisów na pyszną wątróbkę z patelni

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej