Przepiórki duszone z winogronami: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepiórki to jedne z najsmaczniejszych ptaków. Mają ciemne mięso o wyrazistym, przyjemnym smaku. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę, bo to małe ptaki. A jeśli macie dobry apetyt to nawet po dwa ptaki na osobę. Przepiórki z winogronami to danie wyjątkowe i eleganckie, przeznaczone na odświętne okazje. Jeśli spotkacie w sklepie w dziale z mrożonkami przepiórki, kupcie je i wypróbujcie przepis na przepiórki duszone z winogronami.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 szklaneczka marsali
- 1 kiść czerwonych winogron (około 350g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona oderwać od szypułek, umyć i osuszyć. Odłożyć 1/3 winogron. Pozostałe winogrona przetrzeć, sok zachować.
- Marchew obrać. Seler obrać z włókien, cebulę z łupin. Umyć przygotowane warzywa i pokroić w grube talarki.
- Oczyścić przepiórki, opalić nad gazem, umyć i osuszyć.
- Na patelni z oliwą usmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać marchew i seler.
- Gdy marchew zacznie pachnieć karmelem, dodać przepiórki, liście laurowe i smażyć ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru.
- Przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut.
- Wyjąć przepiórki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlać wytopiony tłuszcz, wlać marsalę, odparować, dodać sok z winogron i zredukować sos, czyli odparować go do odpowiedniej gęstości. Przelać sos przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlać na patelnię i dodać przepiórki, świeże winogrona i dusić przez kilka minut.
- Podawać z ryżem lub kluskami.