Gęś pieczona z jabłkami wg Magdy Gessler, jak z "Karczmy Gę Gę Gę"

Gęś pieczona z jabłkami
Autor: Shutterstock Gęś pieczona z jabłkami przygotowana wg przepisu Magdy Gessler smakuje i wygląda znakomicie.
łatwy
4 min
4

Dieta bezglutenowa

Gęś pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie. Gęsinę podawano od św. Marcina, przez święta Bożego Narodzenia (koniecznie na Nowy Rok), aż do końca zimowego karnawału. Magda Gessler wezwana do wielkopolskiego Porajewa na ratunek restauracji Silvano wybrała właśnie pieczoną gęś, jako danie flagowe nowej "Karczmy Gę Gę Gę". Wypróbuj przepis na gęś pieczoną z jabłkami.

Połajewo to wielkopolska wieś położona 50 kilometrów na północ od Poznania. Przez wieś przebiega ruchliwa droga i właśnie przy niej swoje podwoje otwiera restauracja Silvano. Prowadzi ją Kuba, namówiony do tego przez tatę Bogdana. Lokal działa już od piętnastu lat, ale ostatnich kilka to równia pochyła.

Pandemia ostatecznie pogrążyła rodzinny biznes. W ostatnim czasie w walce o przetrwanie wspiera Kubę jego niedawno poślubiona żona Klaudia. Razem robią wszystko, by zadowolić każdego klienta dając mu do wyboru włoską pizzę, polskiego schabowego, tureckiego kebaba, amerykańskiego burgera, a nawet japońskie sushi! Ale najwyraźniej taka mieszanka jest dla ludzi niestrawna, bo Silvano coraz bardziej świeci pustkami i zamiast zysków przynosi straty. W końcu zamiast szukać ratunku w daniach z całego świata, właściciele postanowili poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy na polskiej wsi znana restauratorka poradziła sobie z tym światowym galimatiasem? Zobaczcie sami! 

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża gęś (około 4 kg)
  • 5 kwaśnych jabłek (np. reneta, antonówka, boiken)
  • 3 kromki chleba pszennego tostowego
  • łyżeczka masła
  • majeranek
  • tymianek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z tuszki usuń widoczny tłuszcz, natrzyj ją solą i majerankiem wymieszanym z tymiankiem.
  • Chleb pokrój w kostkę, ususz na patelni, do grzanek dodaj masło, wymieszaj.
  • Jabłka obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z grzankami i wypełnij nimi wnętrze tuszki. Skórę zepnij wykałaczkami albo zaszyj.
  • Gęś połóż w brytfannie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  • Po godzinie odwróć gęś na drugą stronę. Gdy się zrumieni, zmniejsz temperaturę i piecz około 4 godzin, licząc godzinę na każdy kilogram tuszki.
Lewy naśladuje Gessler. Kontroluje jednak swoją knajpę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej