Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi

2020-08-05
Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Nowy pomysł na fasolę szparagową - z dodatkiem sera feta i prażonych orzechów włoskich
łatwy
20 min
4

Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi to nowy pomysł na podanie fasolki szparagowej. Fasolka jest  zdrowa, pyszna i  doskonale smakuje podana po polsku - z roztopionym masłem i bułką tartą. Ale także ten sposób  podania może się znudzić, warto wtedy sięgnąć po nowe, pyszne pomysły. Oto jeden z nich!

Polecamy także:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

SKŁADNIKI

  • 250 g fasolki szparagowej
  • duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich
  • 50 g sera feta
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut).
  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek. Smażyć go przez minutę.
  • Dodać ugotowaną i odsączoną fasolkę oraz orzechy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podgrzewać całość razem przez kilka minut. Przed podaniem posypać całość pokruszoną fetą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?