Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi
2020-08-05
łatwy
20 min
4
Fasolka szparagowa z serem feta i prażonymi orzechami włoskimi to nowy pomysł na podanie fasolki szparagowej. Fasolka jest zdrowa, pyszna i doskonale smakuje podana po polsku - z roztopionym masłem i bułką tartą. Ale także ten sposób podania może się znudzić, warto wtedy sięgnąć po nowe, pyszne pomysły. Oto jeden z nich!
Polecamy także:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
SKŁADNIKI
- 250 g fasolki szparagowej
- duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- 50 g sera feta
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut).
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek. Smażyć go przez minutę.
- Dodać ugotowaną i odsączoną fasolkę oraz orzechy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podgrzewać całość razem przez kilka minut. Przed podaniem posypać całość pokruszoną fetą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?