Nalewka z jagody kamczackiej – owocowy eliksir o słodko-cierpkim smaku

Nalewka z jagody kamczackiej – owocowy eliksir o słodko-cierpkim smaku
Autor: Shutterstock Jagoda kamczacka jest pełna zdrowych składników, ale wielu osobom nie smakuje na surowo. Można jednak zamknąć jej wartości w butelce...
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jagoda kamczacka to prawdziwa perełka wśród owoców – intensywna w smaku, pełna zdrowia i coraz częściej spotykana w naszych ogrodach. Z jej udziałem powstaje nalewka, która zachwyca słodko-cierpką nutą i świetnie komponuje się z filiżanką kawy, herbaty albo... chwilą dla siebie.

Zalety nalewki z jagody kamczackiej

Nalewka z jagody kamczackiej to nie tylko smaczny trunek na specjalne okazje, ale również naturalne wsparcie dla zdrowia. Owoce tej niezwykłej rośliny – znanej również jako wiciokrzew siny – są prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, witaminy C i antocyjanów. Działają przeciwzapalnie, wspierają odporność, a także poprawiają krążenie. W połączeniu z alkoholem, który konserwuje cenne składniki, powstaje nalewka o właściwościach prozdrowotnych i głębokim, wyrazistym smaku.

Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a efekt – nieporównywalny z żadnym gotowym produktem ze sklepu. Nalewka z jagody kamczackiej z czasem zyskuje na smaku, dlatego warto nastawić ją latem, by jesienią i zimą cieszyć się jej aromatem i rozgrzewającym działaniem. To także świetny pomysł na domowy prezent – elegancki, smaczny i z charakterem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce 

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki jagody kamczackiej
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • 3 szklanki cukru
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebierz, umyj i osusz, zalej w słoju alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • Następnie płyn przecedź i odstaw, a owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
  • Przez pierwszych kilka dni energicznie potrząsaj słojem, aż cały cukier się rozpuści.
  • Następnie zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem.
  • Możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub pigwy.
  • Przecedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na około 2 miesiące.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej