Nalewka z jagody kamczackiej – owocowy eliksir o słodko-cierpkim smaku

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jagoda kamczacka to prawdziwa perełka wśród owoców – intensywna w smaku, pełna zdrowia i coraz częściej spotykana w naszych ogrodach. Z jej udziałem powstaje nalewka, która zachwyca słodko-cierpką nutą i świetnie komponuje się z filiżanką kawy, herbaty albo... chwilą dla siebie.
Zalety nalewki z jagody kamczackiej
Nalewka z jagody kamczackiej to nie tylko smaczny trunek na specjalne okazje, ale również naturalne wsparcie dla zdrowia. Owoce tej niezwykłej rośliny – znanej również jako wiciokrzew siny – są prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, witaminy C i antocyjanów. Działają przeciwzapalnie, wspierają odporność, a także poprawiają krążenie. W połączeniu z alkoholem, który konserwuje cenne składniki, powstaje nalewka o właściwościach prozdrowotnych i głębokim, wyrazistym smaku.
Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste, a efekt – nieporównywalny z żadnym gotowym produktem ze sklepu. Nalewka z jagody kamczackiej z czasem zyskuje na smaku, dlatego warto nastawić ją latem, by jesienią i zimą cieszyć się jej aromatem i rozgrzewającym działaniem. To także świetny pomysł na domowy prezent – elegancki, smaczny i z charakterem.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki jagody kamczackiej
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 3 szklanki cukru
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebierz, umyj i osusz, zalej w słoju alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
- Następnie płyn przecedź i odstaw, a owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
- Przez pierwszych kilka dni energicznie potrząsaj słojem, aż cały cukier się rozpuści.
- Następnie zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem.
- Możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub pigwy.
- Przecedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na około 2 miesiące.