Słodko-cierpka nalewka z jagody kamczackiej
2023-06-12
łatwy
60 min
4
Jagoda kamczacka to nowość w polskich kuchniach. Szybko zdobywa sobie popularność ze względu na ciekawy smak i właściwości prozdrowotne. Nalewka z jagody kamczackiej jest słodko-cierpka, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki jagody kamczackiej
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 3 szklanki cukru
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebierz, umyj i osusz, zalej w słoju alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
- Następnie płyn przecedź i odstaw, a owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
- Przez pierwszych kilka dni energicznie potrząsaj słojem, aż cały cukier się rozpuści.
- Następnie zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem.
- Możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub pigwy.
- Przecedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na około 2 miesiące.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?