Jagoda kamczacka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie

Jagoda kamczacka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jagoda kamczacka ceniona za smak i wartość odżywczą

Owoce wiciokrzewu sinego, zwanego popularnie jagodą kamczacką (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) ze względu na swój bogaty skład nazywane są „superowocami” (z ang. „superfruits”).  „Superowoce” jagody kamczackiej są pyszne i doskonale nadają się na przetwory. 

Polecamy przepis na: Dżem z jagody kamczackiej oraz Nalewka z jagody kamczackiej

Pochodzenie jagody kamczackiej

Wiciokrzew siny, inaczej jagoda kamczacka, pochodzi z północno-wschodniej Azji. Od kilkunastu lat również uprawiany na plantacjach w Europie, w tym Polsce, i w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. To bardzo odporna na mróz roślina. Krzewy w sprzyjających warunkach dorastają do 1,5 m wysokości. Owocem jest ciemnogranatowa wydłużona jagoda pokryta woskowym nalotem. W Polsce zbiór owoców następuje na początku czerwca. 

Wartość odżywcza

Jagody kamczackie, czyli owoce wiciokrzewu sinego bogate są w związki o właściwościach silnie przeciwutleniających. Głównie są to związki fenolowe: antocyjany, flawanole (25−45%), kwasy hydroksycynamonowe oraz flawanony. Owoce te są także cennym źródłem makroelementów, witaminy C oraz, w mniejszym stopniu, witamin z grupy B.

Porcja 100 g owoców jagody kamczackiej ma wartość okołu 46 kcal. 

Właściwości jagody kamczackiej

Związki fenolowe występujące w owocach wiciokrzewu sinego mają właściwości przeciwzapalne. W tym upatruje się ich wpływ na zapobieganie chorobom metabolicznym, takim jak otyłość i cukrzyca. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej owoce jagody kamczackiej stosuje się w profilaktyce miażdżycy, również jako środek na obniżenie ciśnienia krwi.

Posiadają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Związki zawarte w owocach wiciokrzewu sinego wykorzystuje się w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym. W łagodzeniu ostrych stanów zapalnych oczu, dla poprawy ostrości wzroku. Również w zapobieganiu zakażeniom układu moczowego.

Związki przeciwutleniające, zawarte w jagodzie kamczackiej, stanowią ochronę przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania UV-A i UV-B, powodującego fotouszkodzenia skóry, przyspieszenie procesów starzenia i uszkodzenia. Antocyjany, główna grupa związków występujących w owocach wiciokrzewu sinego, mają silne działanie przeciwnowotworowe. 

Zastosowanie kulinarne

Jagody kamczackie w smaku są słodko-kwaśne. Stanowią bardzo przyjemną mieszankę smaków borówki czernicy (czarnej jagody), borówki amerykańskiej i jeżyny. Ich miąższ oraz sok jest zabarwiony na ciemnoczerwono. 

Owoce zjada się na surowo. Mieszkańcy strefy podbiegunowej suszą i mrożą owoce. Współcześnie jagody kamczackie przerabia się także na dżemy i wina, bardzo popularne w Japonii. 

Warto wiedzieć, że właściwości związków przeciwutleniających zawartych w owocach są niezmienne mimo gotowania. Przetwory z owoców jagody kamczackiej zachowują całe dobrodziejstwo antyoksydacyjne. 

Polecamy przepis na: Dżem z jagody kamczackiej oraz Nalewka z jagody kamczackiej

Ocena: 4,3