W jakiej formie jajka są najzdrowsze? Odpowiedź nie jest oczywista

2023-11-08 12:56

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników śniadań, dań wytrawnych i oczywiście słodkich wypieków. To skarbnica wielu cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Można je gotować, smażyć i piec. Jak więc przyrządzić jajka, aby były zdrowe i pełne składników odżywczych?

w jakiej formie jajka są najzdrowsze
Autor: Shutterstock Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe? Poznajcie sprawdzone patenty na zdrowe jajka.

Spis treści

  1. Wartości odżywcze jajek
  2. Jak kupować jajka?
  3. Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe?

Wartości odżywcze jajek

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu tygodnia można zjeść nawet dziesięć jajek, wliczając w to makarony, ciasta, dania mączne i mięsne. Jajka zawierają wiele prozdrowotnych składników. Są bogate w witaminy z grupy B, A, E, D i K. W ich składzie znajduje się fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen oraz beta-karoten. Są źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Znajdują się w nich dobre tłuszcze pozytywnie wpływające na wzrok i poprawiające pamięć. Jajka mają korzystne działanie na przemianę materii i pomagają usunąć toksyny z organizmu.

Jak kupować jajka?

Sklepowe półki uginają się od foremek z jajkami. Na opakowaniach znajdują się informacje na temat wielkości jajek i sposobu hodowli kur.

  • 0 – chów ekologiczny – kury przebywają na wybiegu na zewnątrz i są karmione paszami ekologicznymi
  • 1 – chów z wolnego wybiegu – kury przebywają na świeżym powietrzu i jedzą naturalny pokarm
  • 2 – chów ściółkowy – kury żyją w zamkniętych pomieszczeniach i jedzą paszę
  • 3 – chów klatkowy – kury hodowane są w zamkniętych klatkach i nie wychodzą na świeże powietrze

Według ekspertów najlepsze i najzdrowsze to jajka oznaczone 0 i 1. Kury hodowane są w ekologicznych fermach i jedzą naturalny pokarm. Rozmiar jajek jest zazwyczaj mniejszy, ale zawierają o wiele więcej witamin, minerałów i składników odżywczych.

Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe?

Jajka można przyrządzać na wiele rożnych sposobów, tak aby zachowały swoje cenne właściwości i nie utraciły składników odżywczych. Jak więc zrobić jajka, żeby były zdrowe? Oto kilka metod przyrządzania jajek:

  • Jajka na miękko – to najzdrowsza forma jajek. Są sycące, pełne zdrowia i niskokaloryczne, ponieważ gotuje się je w całości bez dodatkowego tłuszczu.
  • Jajecznica – smażone jajka robi się łatwo i szybko, więc zachowują wszystkie składniki odżywcze. Jajecznicę warto wzbogacić szczypiorkiem, cebulą czy pomidorami. Należy unikać smażenia jajek na boczku, tłustych wędlinach czy słoninie.
  • Jajka sadzone – smaży się je na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Ta forma przyrządzania jajek jest zdrowa i pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze.
  • Jajka na parze – są lekkostrawne i pełne prozdrowotnych składników. Nie są kaloryczne, ponieważ do ich przygotowania nie wykorzystuje się żadnego tłuszczu.
  • Omlet – przyrządzona z roztrzepanych jajek potrawa, czyli omlet, jest bogata w witaminy i minerały. Z dodatkiem świeżych warzyw będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
  • Jajka surowe – to dobre źródło białka, ale przed spożyciem surowego jajka należy sparzyć je wrzątkiem, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Salmonelli.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne śniadania z jajkami w roli głównej. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o jajkach.

Jajka – zdrowie w skorupce
Quiz: Jajka - prawdy i mity
Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka