Tę przyprawę dodaj do kawy. Mała czarna doda energii i sprawdzi się na diecie
Miliony osób zaczynają dzień o filiżanki kawy. Działanie małej czarnej można podkręcić. Wystarczy dodać do niej jedną popularną korzenną przyprawę, która pochodzi z Indii. Ma nie tylko przyjemny aromat, ale i bardzo dobry wpływ na zdrowie całego organizmu. Kardamon, bo to o nim właśnie mowa, dodany do kawy wzmocni jej smak i sprawi, że napój będzie miał jeszcze lepsze działanie.
Spis treści
- Jakie właściwości ma kardamon?
- Jakie właściwości ma kawa z kardamonem?
- Jak zaparzyć kawę z kardamonem?
Jakie właściwości ma kardamon?
Aromatyczny kardamon to korzenna przyprawa, której ojczyzną są Indie. Dodaje się go nie tylko do słodkich wypieków, ale i dań wytrawnych. Pysznie podkręca smak potraw z ryżu, z mięsa czy przekąsek. Sprawdza się także w napojach. Świetnym przykładem jest kawa, która z dodatkiem kardamonu smakuje jeszcze lepiej i ma doskonały wpływ na zdrowie.
Za charakterystyczny aromat i smak kardamonu odpowiadają olejki eteryczne. Przyprawa jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, potas i cynk. To naturalny lek w problemach związanych z układem pokarmowym. Kardamon wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i rozgrzewające, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Polecany jest podczas diet odchudzających, ponieważ przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Reguluje poziom cukru we krwi i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Aromat kardamonu ma działanie relaksacyjne i pomaga zniwelować negatywne skutki stresu.
Jakie właściwości ma kawa z kardamonem?
Kawa z dodatkiem kardamonu ma nie tylko pyszny smak i wyśmienity aromat. Jej sekretem jest pozytywny wpływ na zdrowie.
Dlaczego warto pić kawę z kardamonem? Kawa z dodatkiem aromatycznego kardamonu przyspiesza metabolizm. Ma działanie pobudzające. Dodaje energii szczególnie potrzebnej o poranku. Gorący napój wspomaga procesy związane z trawieniem. Kawa wzbogacona kardamonem wzmacnia odporność organizmu.
Jak zaparzyć kawę z kardamonem?
Aby zaparzyć pyszną i energetyczną kawę z dodatkiem kardamonu, wystarczą dwa składniki. Kardamon jest przyprawą łatwo dostępną i można ją kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym. Do wyboru jest kardamon w ziarnach lub mielony. Oba rodzaje są zdrowe i można wykorzystać je jako wzmocnienie kawy. Na jedną filiżankę kawy dodaje się od szczypty do pół łyżeczki mielonego kardamonu lub cztery zmielone ziarna.
Intensywną w smaku kawę z dodatkiem aromatycznego kardamonu można zaparzyć w kawiarce, zaparzaczu lub tygielku. Bardzo dobrze będzie smakować przygotowana w ekspresie. Najpierw należy zmielić kawę. Ta w ziarnach jest zdrowsza i ma głęboki smak. Następnie kawę miesza się z kardamonem – mielonym lub samodzielnie zmielonymi ziarnami. Kolejnym krokiem jest zaparzenie kawy swoją ulubioną metodą. Jeżeli pijecie kawę z ekspresu, kardamon należy dodać zaraz po zaparzeniu i wymieszać. Małą czarną wzbogaconą kardamonem można uzupełnić spienionym mlekiem i posłodzić cukrem lub jego zamiennikiem.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne domowe kawy mrożone, których smak podkręci kardamon. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kawie.