Jakich witamin brakuje nam na wiosnę? Jak uzupełnić niedobory?
Wiosna to trudny moment dla organizmu. Brakuje nam witamin, bo kończą się warzywa i owoce z poprzedniego sezonu, a nowy wciąż się jeszcze nie rozpoczął. Jakie witaminy powinniśmy suplementować wiosną?
Spis treści
Niedobór witamin
Nasz organizm zmaga się wiosną z niedoborami witamin. Te z kolei powodują spowolnienie procesów metabolicznych, ogólne osłabienie organizmu, wypadanie włosów, a także sprawiają, że nasza skóra jest w słabej kondycji. Niekiedy zmagamy się też z pozimową nadwagą. Jak to zmienić?
Witamina A
Zimą nie lubimy jadać „na zimno”, wiosną jednak wróćmy do jogurtów, kefirów i maślanek, bo produkty te są bogate w witaminę A. To jej brak sprawia, że mamy matowe włosy i łamliwe paznokcie. Długotrwałe niedobory witaminy A mogą się przyczynić do częstego występowania kataru i chorób górnych dróg oddechowych. Sięgajmy po żółte, zielone i czerwone warzywa i owoce. Dzięki temu uzupełnimy niedobory beta karotenu, czyli prowitaminy A.
Witamina C
Jedzmy cytrusy i mrożone truskawki. Dzięki temu uporamy się z wiosennym niedoborem witaminy C.
Witamina D
Chwytajmy każdy promień słońca przebywając na świeżym powietrzu, dzięki temu uzupełnimy niedobór witaminy D3. Jeśli jednak odczuwamy pogorszenie nastroju, koniecznie zbadajmy jej poziom. Bardzo prawdopodobne, że trzeba sięgnąć po suplementy.
Kwas foliowy
Jeśli doskwiera nam apatia, zmęczenie, czy rozdrażnienie, prawdopodobnie brakuje kwasu foliowego. Powszechnie występuje w zielonych warzywach, więc jedzmy je w dużych ilościach.