Dieta wegańska a zdrowie: prawdy i mity. Czy weganizm jest korzystny dla zdrowia?

2021-12-31 14:18

Dieta wegańska jest przyczyną wielu kontrowersji. Czy weganizm naprawdę źle wpływa na zdrowie? Na co weganie powinni zwracać uwagę, by ich dieta była kompletna i zbilansowana?

Dieta wegańska a zdrowie: prawdy i mity. Czy weganizm jest korzystny dla zdrowia?
Autor: Shutterstock Weganizm, podobnie jak wegetarianizm, z którym często jest mylony przez lata obrósł mitami.

Spis treści

  1. Dieta wegańska nie zapewnia człowiekowi wystarczającej ilości pełnowartościowego białka
  2. Weganie często cierpią na niedobór wapnia
  3. Dieta wegańska może prowadzić do niedoborów żelaza
  4. Galeria: Tatar bez mięsa
  5. Dieta wegańska nie dostarcza witaminy B12
  6. Dieta wegańska jest nieodpowiednia dla dzieci, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących matek
  7. Weganie muszą bardzo dbać o codzienną dietę i regularnie się badać

Dieta wegańska, czyli wykluczająca wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jest źródłem wielu kontrowersji. Liczne mity na jej temat sugerują, że weganie mają problemy zdrowotne, wynikające z niedoboru białka i różnych mikroelementów albo że weganizm jest to dieta wyłącznie dla ludzi dorosłych, którzy nie pracują fizycznie. Czy dieta wegańska rzeczywiście ma niekorzystny wpływ na zdrowie? Jeśli zastanawiasz się, czy przejść na weganizm, poznaj prawdy i mity związane z tą dietą.

Dieta wegańska nie zapewnia człowiekowi wystarczającej ilości pełnowartościowego białka

MIT. To prawda, że białko pochodzenia roślinnego jest mniej wartościowe niż białko zwierzęce, ponieważ białko zwierzęce składa się z około 20 aminokwasów, natomiast roślinne z 8-9 aminokwasów. Jednak organizmowi człowieka potrzebne jest właśnie tylko 8 tych aminokwasów. Dlatego istnieje wiele produktów pochodzenia roślinnego, które dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka. To przede wszystkim warzywa strączkowe, soja i tofu, również produkty zbożowe i orzechy. Dieta wegańska zatem zapewnia człowiekowi wystarczającą ilość białka. Warto również wspomnieć, że niedobór białka jest mniej groźny niż jego nadmiar, do którego może prowadzić tradycyjna dieta, oparta w dużej mierze na mięsie. Nadmiar białka obciąża nerki, prowadzi do zakwaszenia organizmu i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

Kasia Cichopek gotuje wegański żurek

Weganie często cierpią na niedobór wapnia

MIT. Po pierwsze, wiele produktów roślinnych zawiera dużo wapnia, np. tofu, mleko sojowe, jarmuż, nasiona sezamu, orzechy brazylijskie, migdały i brokuły. Po drugie, gdy spożywamy dużo mięsa i innych produktów zwierzęcych, prowadzi to do zakwaszenia organizmu. Wapń nie tylko jest budulcem kości i zębów, ale też reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, zatem osoby spożywające mięso w dużych ilościach potrzebują go więcej niż weganie. Po trzecie wreszcie, mleko, uważane powszechnie za najlepsze źródło wapnia, bywa trudno przyswajalne, wiele osób ma też na nie alergię. Reasumując: zbilansowana dieta wegańska zapewnia organizmowi wystarczającą ilość wapnia.

Dieta wegańska może prowadzić do niedoborów żelaza

PRAWDA. Owszem, istnieją produkty roślinne bogate w ten pierwiastek, jednak żelazo pochodzenia roślinnego jest w postaci niehemowej, zatem trudno przyswajalnej. Spożywanie takich produktów razem z witaminą C zwiększa przyswajalność żelaza, jednak nigdy nie będzie ono tak przyswajalne, jak pochodzące z mięsa. Dlatego weganie, w trosce o swoje zdrowie, powinni regularnie robić badania krwi (na poziom hemoglobiny), a jeśli to konieczne, suplementować żelazo. Jest wiele produktów wzbogacanych w ten pierwiastek, np. płatki śniadaniowe.

Galeria: Tatar bez mięsa

Dieta wegańska nie dostarcza witaminy B12

PRAWDA. W naturalnej postaci witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, zatem weganie są narażeni na jej niedobór, który jest bardzo niebepieczny (może prowadzić do anemii złośliwej). Jednak, podobnie jak w przypadku żelaza, istnieje wiele produktów wzbogacanych w tę witaminę, np. płatki śniadaniowe lub mleko sojowe.

Dieta wegańska jest nieodpowiednia dla dzieci, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących matek

ZDANIA SĄ PODZIELONE, w zależności od tego, po której stronie „barykady” znajduje się opiniujący dietetyk. Dietetycy wegańscy utrzymują, że zarówno dzieci, jak kobiety w ciąży, matki karmiące, sportowcy i ludzie pracujący fizycznie mogą spożywać wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego bez złego wpływu na zdrowie. Dietetycy „tradycyjni” absolutnie się z tym nie zgadzają. Prawdą jest jednak, że wiele dzieci zostało wychowanych na diecie wegańskiej i nie miała ona negatywnego wpływu na ich zdrowie, podobnie jak na zdrowie ich matek. Są również ludzie pracujący fizycznie, a nawet sportowcy weganie. Ale są też tacy, którzy musieli zrezygnować z tej diety ze względów zdrowotnych. Jednym ludziom dieta wegańska służy, innym nie – dlatego jeżeli na nią przejdziesz, powinnaś obserwować reakcje swojego organizmu i pozostawać pod kontrolą lekarza.

Weganie muszą bardzo dbać o codzienną dietę i regularnie się badać

PRAWDA. Ale dotyczy ona nie tylko wegan. Ludzie spożywający mięso również powinni dbać o to, aby ich codzienna dieta była zbilansowana i regularnie się badać. Weganie są narażeni na choroby będące efektem niedoborów żelaza lub witaminy B12, ale za to nie grozi im otyłość, choroby serca i układu krążenia – w przeciwieństwie do osób regularnie spożywających mięso. Reasumując: dieta wegańska z pewnością ma lepszy wpływ na zdrowie niż dieta, w której dominują mięso i tłuszcze zwierzęce.