Co jeść po treningu? 5 przepisów na zdrową i energetyczną przekąskę

2020-11-21 11:29

Posiłek po treningu powinien składać się z dużej ilości węglowodanów i białek, by móc szybko zregenerować organizm i odbudować zapasy glikogenu w mięśniach. Wypróbuj poniższe przepisy na wysokoenergetyczną przekąskę, która szybko odbuduje siły organizmu po intensywnym wysiłku. Podpowiadamy, co jeść po treningu!

Co jeść po treningu
Autor: Shutterstock Po treningu warto zjeść posiłek składający się z białka i węglowodanów.

Spis treści

  1. Posiłek przed i po treningu to wazy element dobrze zbilansowanej diety
  2. Węglowodany po treningu
  3. Pomysły na posiłki po treningowe, które przygotujesz w domu

Posiłek przed i po treningu to wazy element dobrze zbilansowanej diety

Zarówno przed jak i po treningu powinnaś zadbać o wysokoenergetyczny posiłek, który pomoże twojemu organizmowi zregenerować siły i uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach. Po intensywnym wysiłku najlepiej sięgnąć po małą przekąskę, bogatą w węglowodany i białka. Czas bezpośrednio po zakończeniu treningu to jedyny moment, kiedy możesz jeść węglowodany proste bez wyrzutów sumienia.

Węglowodany po treningu

Naukowcy z Vanderbilt University udowodnili, że posiłek, w którym stosunek węglowodanów do białka wynosi 4:1, zjedzony 30 min po zakończeniu treningu, pozwala szybko zregenerować mięśnie bez ryzyka przybrania na wadze. Jednocześnie twój posiłek powinien być ubogi w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, ponieważ kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych.

Pomysły na posiłki po treningowe, które przygotujesz w domu

Posiłek po treningu możesz bez problemu przyrządzić sama i nie zajmie ci to więcej niż 5 minut. Oto 6 przepisów na posiłek po treningu, który pozwoli ci szybko i skutecznie zregenerować siły a do tego smakuje wyśmienicie.

Bananowy shake (250 kcal)Zmiksuj w blenderze: pół banana, 3 łyżki serwatki w proszku, 280 ml wody. Przelej shake do dużej szklanki i wypij od razu po przygotowaniu.

Ryżowe kanapki z masłem orzechowym i bananem (215 kcal)Posmaruj 2 wafle ryżowe z otrębami (ewentualnie mace ryżowe z otrębami) masłem orzechowym (1 łyżka). Pokrój pół banana w plasterki i połóż je na wierzchu kanapki.

Pita z humusem (275 kcal)Przygotuj 1 jedną pełnoziarnistą pitę pszenną i 1/3 szklanki humusu z puszki (ewentualnie możesz przyrządzić humus sama lecz przygotowanie ziaren ciecierzycy jest dość czasochłonne).

Jogurt ze świeżymi owocami (180 kcal)200 g jogurtu naturalnego bez tłuszczu wymieszaj z 1/2 szklanki świeżych jagód.

Kanapka z tuńczykiem (220 kcal)Na dwie kromki chleba pełnoziarnistego połóż po jednej czubatej łyżce tuńczyka w kawałkach z puszki (tuńczyk z wody), skrop odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek.