Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

2020-10-05 14:58
Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Domowy hummus to  doskonały pomysł na śniadanie lub brunch.

Hummus to pasta z ciecierzycy  - pyszne danie rodem z Bliskiego Wschodu. Hummus idealnie komponuje się z pieczywem, sałatkami, grzankami. Hummus łatwo przygotujemy w domu i zrobimy  nim furorę -  szczególnie gdy skorzystamy z przepisu  Agaty Wojdy, szefa kuchni  hotelu Bellotto i gwiazdy  programu kulinarnego Smaki Agaty.

Hummus

Składniki:

ok. 200 g ciecierzycy namoczonej w wodzie ze szczyptą sody przez całą noc

sok z 2 cytryn

2 – 3 ząbki czosnku

sól

4 łyżki pasty sezamowej tahini

szczypta sody

Odcedzamy ciecierzycę z wody, w której się moczyła, przekładamy do garnka, zalewamy wodą.  Dodajmy sodę i gotujemy do miękkości.

Odcedzamy, ale zatrzymujemy odrobinę wody z gotowania, lekko studzimy.

W malakserze rozdrabiamy ciecierzycę dodając najpierw 2/3 tahini. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę płynu z gotowania.

Dorzucamy sól, sok, czosnek i pozostałą część tahini.

Serwowanie: przygotowujemy sos z soku z 2 cytryn, 1 łyżeczki kuminu, soli, ostrej czerwonej posiekanej papryczki, posiekanego czosnku. Humus wykładamy na talerz tworząc p[ośrodku pasty wgłębienie, dodajemy łyżkę pasty tahini na środek, polewamy oliwą posypujemy posiekaną cebulą, natką. Można dorzucić ciecierzycy w ziarenkach.

Sałatka z ciecierzycy, granatu, orzechów laskowych i kolendry

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy

około 100 g obranych, uprażonych orzechów laskowych

1 duży owoc granatu

pęczek kolendry

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu

4 łyżki dobrej oliwy

spora szczypta soli

Łączymy sok z cytryny z miodem, solą i olejem.

Z nim  łączymy ciecierzycę, orzechy, pestki granatu i siekaną kolendrę. Wykładamy do humusu.

ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!