Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]
Hummus to pasta z ciecierzycy - pyszne danie rodem z Bliskiego Wschodu. Hummus idealnie komponuje się z pieczywem, sałatkami, grzankami. Hummus łatwo przygotujemy w domu i zrobimy nim furorę - szczególnie gdy skorzystamy z przepisu Agaty Wojdy, szefa kuchni hotelu Bellotto i gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty.
Spis treści
- Hummus
- Sałatka z ciecierzycy, granatu, orzechów laskowych i kolendry
- ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!
Hummus
Składniki:
ok. 200 g ciecierzycy namoczonej w wodzie ze szczyptą sody przez całą noc
sok z 2 cytryn
2 – 3 ząbki czosnku
sól
4 łyżki pasty sezamowej tahini
szczypta sody
Odcedzamy ciecierzycę z wody, w której się moczyła, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajmy sodę i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy, ale zatrzymujemy odrobinę wody z gotowania, lekko studzimy.
W malakserze rozdrabiamy ciecierzycę dodając najpierw 2/3 tahini. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę płynu z gotowania.
Dorzucamy sól, sok, czosnek i pozostałą część tahini.
Serwowanie: przygotowujemy sos z soku z 2 cytryn, 1 łyżeczki kuminu, soli, ostrej czerwonej posiekanej papryczki, posiekanego czosnku. Humus wykładamy na talerz tworząc p[ośrodku pasty wgłębienie, dodajemy łyżkę pasty tahini na środek, polewamy oliwą posypujemy posiekaną cebulą, natką. Można dorzucić ciecierzycy w ziarenkach.
Sałatka z ciecierzycy, granatu, orzechów laskowych i kolendry
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
około 100 g obranych, uprażonych orzechów laskowych
1 duży owoc granatu
pęczek kolendry
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki dobrej oliwy
spora szczypta soli
Łączymy sok z cytryny z miodem, solą i olejem.
Z nim łączymy ciecierzycę, orzechy, pestki granatu i siekaną kolendrę. Wykładamy do humusu.