Co jeść, gdy jest gorąco? O czym trzeba pamiętać w upalne dni?

2018-07-13 15:31

Podczas wyjątkowo gorących okresów stawiajmy na lekkie dania, owoce i zielone warzywa. Pamiętajmy, że odpowiednie nawodnienie zapewni naszemu organizmowi równowagę w upalne dni. Dlaczego warto jeść chłodniki, a picie bardzo zimnej wody nie jest najlepszym wyborem, wyjaśnia Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc.

Co jeść, gdy jest gorąco? O czym trzeba pamiętać w upalne dni?
Autor: Shutterstock W upalne dni dieta powinna być bogata w owoce i warzywa oraz soki.

Latem powinniśmy pamiętać o tym, by unikać ciężkostrawnych posiłków. Jednym z rozwiązań mogą być wracające do łask chłodniki. Dzięki niskiej wartości kalorycznej tych zup, unikniemy przegrzania organizmu podczas trawienia.

 – Tradycyjne polskie zupy zwykle są kaloryczne i na pewno sprawdzą się, gdy potrzebujemy dodatkowego ciepła. W upalne dni warto jeść za to zimne zupy. Chłodniki zawierają więcej wody niż tłuszczu czy białka. Dzięki temu organizm nie musi wydatkować dużej ilości energii, więc nie jest rozgrzany mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc.

 W upały powinniśmy także jeść szczególnie dużo warzyw i owoców. Są one nie tylko zdrową przekąską, ale również dobrym sposobem na uzupełnienie płynów. Szczególnie sprawdzą się tu takie owoce, jak arbuz, grejpfrut, melon, truskawki czy pomarańcze. Zielone warzywa, czyli ogórek, cukinia i brokuł również są bogate w wodę oraz zawierają elektrolity, które odpowiednio nawadniają organizm.

Podstawową zasadą przy wysokich temperaturach jest częste i systematyczne picie wody. W ciągu dnia powinniśmy jej wypijać 2-3 litry. W upalne dni zwykle odruchowo sięgamy po wodę bardzo schłodzoną, co może jednak wywołać szok dla organizmu, dlatego najlepiej utrzymać ją w temperaturze pokojowej.

 Jednym z produktów, po które intuicyjnie sięgamy, by ochłodzić się latem, są lody. Mogą one stanowić dobrą przeciwwagę dla popularnych słodkości, szczególnie, gdy są to niskokaloryczne sorbety z samych owoców bogatych w witaminy. Należy jednak pamiętać, że różnica temperatur daje efekt jedynie chwilowy, a w trakcie trawienia lodów znów odczujemy ciepło.  

Anna Radowicka radzi, o czym należy pamiętać w ramach letniej diety:

Pij wodę w temperaturze pokojowej. Woda to najlepsze nawodnienie, które zapewnia organizmowi równowagę. Schłodzona, prosto z lodówki to jednak dla niego zbyt duży szok, wynikający z różnicy temperatur.

Jedz chłodniki. Możemy przygotowywać je w wielu wersjach, zarówno w postaci warzywnej, jak i owocowej. Zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest to lekki i zdrowy posiłek, zapewniający odpowiednią temperaturę ciała.

Postaw na zielone warzywa. Latem wybierajmy warzywa zielone. Brokuły gotujmy na półtwardo. Ogórki świetnie sprawdzą się za to w letniej sałatce. Zielone warzywa nie tylko nawadniają organizm, ale również utrzymują odpowiednią temperaturę ciała.

Owoce, owoce, jeszcze raz owoce. Wybierajmy szczególnie te owoce, które są bogate w witaminę C oraz dużą zawartość wody. Możemy przygotować je w formie koktajlu czy orzeźwiającej sałatki.

Wybieraj lody z dobrym składem. Kupując lody gałkowe, zapytajmy sprzedawcę o ich skład, który powinien zawierać głównie mleko, śmietanę, jaja oraz cukier. W przypadku lodów w opakowaniach najlepiej wybrać te, które mają krótką listę składników.