Zupa buraczana z fetą - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa buraczana z fetą
Autor: Shutterstock Zupa buraczana z fetą - smaczna i pełna składników odżywczych.
łatwy
30 min
4

Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa buraczana z fetą. To danie, na które przepis przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 180 kcal.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić drobno i poddusić w garnku na oliwie, na wolnym ogniu.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki i ziemniak, liść laurowy, tymianek i bulion.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy i zblendować zupę na krem.
  • Dodać sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą.