Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Wschodnie knysze - przepis na pyszne smażone pierożki z nadzieniem z sera i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Knysze to danie typowe dla wschodnich kuchni: litewskiej czy białoruskiej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Oto propozycja potrawy wigilijnej popularnej na Białorusi, Litwie i Ukrainie: wigilijne knysze smażone w oleju. Spróbuj tej świątecznej potrawy, dzięki której ciekawie urozmaicisz menu na Wigilię.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Aby przygotować wigilijne knysze, najpierw zrób farsz. Ziemniaki ugotuj, utłucz, połącz z białym serem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Farsz powinien być trochę ostry.
Wymieszaj składniki na ciasto (objętościowo powinno go być tyle co farszu).
Z farszu utocz małe kulki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj wszystko delikatnie, aby kulki się nie rozpadły.
Ciasto nałóż dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.
Do knyszy możesz podać sos czosnkowy: trochę śmietany, majonezu, sól i czosnek, dodatkowo też świeży koperek.