Wschodnie knysze - przepis na pyszne smażone pierożki z nadzieniem z sera i ziemniaków

Wschodnie knysze - przepis na pyszne smażone pierożki z nadzieniem z sera i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Knysze to danie typowe dla wschodnich kuchni: litewskiej czy białoruskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oto propozycja potrawy wigilijnej popularnej na Białorusi, Litwie i Ukrainie: wigilijne knysze smażone w oleju. Spróbuj tej świątecznej potrawy, dzięki której ciekawie urozmaicisz menu na Wigilię.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować wigilijne knysze, najpierw zrób farsz. Ziemniaki ugotuj, utłucz, połącz z białym serem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Farsz powinien być trochę ostry.

  • Wymieszaj składniki na ciasto (objętościowo powinno go być tyle co farszu).

  • Z farszu utocz małe kulki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj wszystko delikatnie, aby kulki się nie rozpadły.

  • Ciasto nałóż dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.

  • Do knyszy możesz podać sos czosnkowy: trochę śmietany, majonezu, sól i czosnek, dodatkowo też świeży koperek.

Ocena: 4