Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis
2021-04-08
łatwy
60 min
4
Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje wybornie.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 5-7 dkg grzybów suszonych
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 minut.
- Do klarownej, przecedzonej zupy, lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym, dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Zupę podgrzać jeszcze przez 5 minut.