Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijna zupa grzybowa zazwyczaj przygotowywana jest z grzybów suszonych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje wybornie.

 

Składniki

  • 2 litry wody

  • 5-7 dkg grzybów suszonych

  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • sól

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

  • Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 minut.

  • Do klarownej, przecedzonej zupy, lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym, dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Zupę podgrzać jeszcze przez 5 minut. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa z łazankami 

Zupa grzybowa po staropolsku

Ocena: 5