Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako potrawa obiadowa, jak i kolacyjna. Jest niezwykle smaczny, a do tego bardzo efektownie wygląda. Sprawdź, jak go przygotować.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg duszony w ziołach, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg w orzechach pieczony.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi umyć i osuszyć.
- Natrzeć sokiem z 1 cytryny.
- Masło przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu rozmaryn oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, wstawić na chwilę do lodówki.
- Ułożyć ryby na brytfance i w kieszeń, powstałą podczas patroszenia, włożyć masło czosnkowe. Do brytfanki dołożyć świeże gałązki rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.