Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis

2021-03-29
M. K.
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Efektowne i smaczne danie z pstrąga można przygotować w „papilotach”, czyli zawinięty w papier do pieczenia, po upieczeniu efektownie przewiązany szczypiorkiem. 
łatwy
15 min
4

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako potrawa obiadowa, jak i kolacyjna. Jest niezwykle smaczny, a do tego bardzo efektownie wygląda. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg duszony w ziołach, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg w orzechach pieczony.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 2 patroszone pstrągi (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 2 cytryny
  • 3/4 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • pieprz cytrynowy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi umyć i osuszyć.
  • Natrzeć sokiem z 1 cytryny.
  • Masło przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu rozmaryn oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, wstawić na chwilę do lodówki.
  • Ułożyć ryby na brytfance i w kieszeń, powstałą podczas patroszenia, włożyć masło czosnkowe. Do brytfanki dołożyć świeże gałązki rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
M. K.