Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler to pyszne danie dla każdego. Soczysta ryba i doskonały sos, a do tego puree ziemniaczane z chrzanem idealnie pasują do siebie. Kulinarna celebrytka zaproponowała dorsza w portugalskim sosie z porów podczas „Kuchennych rewolucji” w restauracji Fregata w Koszalinie.
Przepis pochodzi z książki „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wydawnictwa Znak
SKŁADNIKI
- Ryba:
- 1 kg filetu z dorsza ze skórą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 cytryny
- 3 łyżki cukru
- olej
- sól
- Sos:
- 1 duży por
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml białego wytrawnego wina
- kilka gałązek tymianku
- sól, mielony biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką.
- Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor.
- Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut.
- Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
- Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem. Udekoruj świeżym tymiankiem.