Przepyszne roladki ze zrazówki z kolorowymi warzywami

Przepyszne roladki ze zrazówki z kolorowymi warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki wołowe z kolorowymi warzywami wyglądają bardzo efektownie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z wołowiny wypełnione paskami kolorowych warzyw wyglądają niezwykle efektownie. To świetne danie, jeśli chcemy zachwycić gości zanim jeszcze zaczną jeść. W końcu jemy też oczami, więc tak piękne danie na pewno zaostrzy apetyty.

Składniki

  • 4 plastry wołowiny zrazowej

  • 1 papryka żółta

  • 1 papryka czerwona

  • 2 marchewki

  • pęczek szczypioru

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • sól i pieprz

  • olej

  • 2 gałązki rozmarynu

  • tłuszcz do smażenia

  • 1 lampka czerwonego wina

  • wykałaczki

  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć na cieniutkie paseczki.

  • Marchewkę obrać, opłukać i również pokroić w cieniutkie paseczki. Szczypiorek umyć i osuszyć.

  • Plastry wołowiny delikatnie rozbić z jednej strony, oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą.

  • Na każdy plaster położyć 1/2 gałązki rozmarynu i porcję warzyw. Zawinąć i spiąć wykałaczką.

  • Rozgrzać tłuszcz w dużej patelni lub szerokim garnku i zrumienić roladki ze wszystkich stron.

  • Podsmażone rolady ułożyć w rękawie i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

  • Podlać odrobiną wina i zawiązać rękaw. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 60-70 minut.

Wołowina zrazowa czyli zrazówka

Zrazówka to potoczna nazwa części półtuszy wołowej lub wieprzowej z okolic części krzyżowej. Ten rodzaj wołowiny znakomicie nadaje się na pieczenie, a także na zraz (stąd nazwa), sztufady i bitki. Mięso z tej części jest kruche i dość soczyste, dobrze poddaje się rozbijaniu. Więcej na temat rodzajów i przeznaczania kulinarnego poszczególnych typów mięsa wołowego można przeczytać w:

Wołowina: rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej na elementy [SCHEMAT]

Polecamy również lekturę artykułu o właściwościach wołowiny, a także kilka podpowiedzi jak ją kupować.

Wołowina: dlaczego warto jeść wołowinę?

Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

Ocena: 5