"Mięsny" garnek z parówkami i kiszonkami - tanie i szybkie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

"Mięsny" garnek to szybkie, tanie danie na kryzys w kieszeni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ten "mięsny" garnek to danie z grupy "coś z niczego". Większość potrzebnych produktów mamy zazwyczaj w lodówce, a nawet jeśli czegoś brakuje, można dokupić za dosłownie kilka złotych. Wychodzi smaczne, bardzo tanie danie obiadowe dla całej rodziny. Znakomity pomysł na proste danie dla oszczędnych.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa

  • 0,5 kg parówek

  • 4 cebule

  • 6 kiszonych ogórków

  • 1 mały słoik papryki konserwowej

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • olej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczkę majeranku suszonego

  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso, listki laurowe i ziele.

  • Do podsmażonych produktów dodajemy pokrojone w plastry parówki, chwilę smażymy.

  • Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, chwilę smażymy i podlewamy wodą.

  • Doprawiamy, dusimy pod przykryciem, zaprawiamy przecierem pomidorowym.

  • Jeśli danie jest zbyt rzadkie pozostawiamy na ogniu do odparowania.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.