"Mięsny" garnek z parówkami i kiszonkami - tanie i szybkie danie obiadowe

Mięsny garnek
Autor: Shutterstock "Mięsny" garnek to szybkie, tanie danie na kryzys w kieszeni.
łatwy
40 min
4

Ten "mięsny" garnek to danie z grupy "coś z niczego". Większość potrzebnych produktów mamy zazwyczaj w lodówce, a nawet jeśli czegoś brakuje, można dokupić za dosłownie kilka złotych. Wychodzi smaczne, bardzo tanie danie obiadowe dla całej rodziny. Znakomity pomysł na proste danie dla oszczędnych.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 0,5 kg parówek
  • 4 cebule
  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczkę majeranku suszonego
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso, listki laurowe i ziele.
  • Do podsmażonych produktów dodajemy pokrojone w plastry parówki, chwilę smażymy.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, chwilę smażymy i podlewamy wodą.
  • Doprawiamy, dusimy pod przykryciem, zaprawiamy przecierem pomidorowym.
  • Jeśli danie jest zbyt rzadkie pozostawiamy na ogniu do odparowania.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?

Polecamy też:

Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej