Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.
Składniki
4 kromki chleba
3 jajka
20,5 szklanki mleka
2 łyżki majonezu
2 parówki
1 śląska kiełbasa
1 pomidor
3 plastry żółtego sera
pieprz i sól
bazylia
Przygotowanie krok po kroku:
Chleb pokroić w dużą kostkę. Parówki i kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę.
Jajka zmiksować z mlekiem i majonezem, przyprawić.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę chleba i zalać połową sosu, przykryć warstwą wędliny i warstwą pomidora, przykryć resztą chleba i zalać resztą sosu. Na wierzch położyć ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25 min.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska