Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

2021-03-29
Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem
Autor: Shutterstock Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem
łatwy
20 min
4

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba
  • 3 jajka
  • 20,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 parówki
  • 1 śląska kiełbasa
  • 1 pomidor
  • 3 plastry żółtego sera
  • pieprz i sól
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokroić w dużą kostkę. Parówki i kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę.
  • Jajka zmiksować z mlekiem i majonezem, przyprawić.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę chleba i zalać połową sosu, przykryć warstwą wędliny i warstwą pomidora, przykryć resztą chleba i zalać resztą sosu. Na wierzch położyć ser.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25 min.