Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.

Składniki

  • 4 kromki chleba

  • 3 jajka

  • 20,5 szklanki mleka

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 parówki

  • 1 śląska kiełbasa

  • 1 pomidor

  • 3 plastry żółtego sera

  • pieprz i sól

  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb pokroić w dużą kostkę. Parówki i kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w kostkę.

  • Jajka zmiksować z mlekiem i majonezem, przyprawić.

  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę chleba i zalać połową sosu, przykryć warstwą wędliny i warstwą pomidora, przykryć resztą chleba i zalać resztą sosu. Na wierzch położyć ser.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25 min.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3