Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wykorzystujemy taki makaron, jaki mamy pod ręką - kokardki, penne czy świderki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie? Podpowiemy Ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację! Będzie smacznie, oszczędnie i szybko.
Składniki
2 cebule
parówki
makaron
oliwa
pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy
łyżeczka masła
czosnek
cukier
pieprz ziołowy, bazylia, oregano
Przygotowanie krok po kroku:
Wstaw wodę na makaron, osól ją. W tym czasie pokrój cebulę (1-2 szt.) w kostkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy. Gotową cebulę przełóż do płaskiego garnka.
Parówki obierz, pokrój w 2-centymetrowe kawałki (ponacinaj je na krzyż z obu stron) lub cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i chwilę smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, przełóż do cebuli.
Podlej je wrzącą wodą. Jeśli już woda na makaron zawrzała, wrzuć go i ugotuj na wolnym ogniu al dente.
Do parówek i cebuli dodaj przetarte pomidory z puszki lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku, po szczypcie cukru i pieprzu ziołowego - niech wszystko chwilę się dusi. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.
Dodaj zioła: bazylię i oregano (najlepiej świeżo posiekane), wymieszaj.
Odcedź makaron, na durszlaku delikatnie wymieszaj z łyżką masła. Nałóż makaron na talerz, obłóż parówkami i polej sosem. Udekoruj danie świeżymi listkami bazylii. Podaj je z białym winem.