Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników

Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wykorzystujemy taki makaron, jaki mamy pod ręką - kokardki, penne czy świderki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie? Podpowiemy Ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację! Będzie smacznie, oszczędnie i szybko.

Składniki

  • 2 cebule

  • parówki

  • makaron

  • oliwa

  • pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy

  • łyżeczka masła

  • czosnek

  • cukier

  • pieprz ziołowy, bazylia, oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wstaw wodę na makaron, osól ją. W tym czasie pokrój cebulę (1-2 szt.) w kostkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy. Gotową cebulę przełóż do płaskiego garnka.

  • Parówki obierz, pokrój w 2-centymetrowe kawałki (ponacinaj je na krzyż z obu stron) lub cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i chwilę smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, przełóż do cebuli.

  • Podlej je wrzącą wodą. Jeśli już woda na makaron zawrzała, wrzuć go i ugotuj na wolnym ogniu al dente.

  • Do parówek i cebuli dodaj przetarte pomidory z puszki lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku, po szczypcie cukru i pieprzu ziołowego - niech wszystko chwilę się dusi. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.

  • Dodaj zioła: bazylię i oregano (najlepiej świeżo posiekane), wymieszaj.

  • Odcedź makaron, na durszlaku delikatnie wymieszaj z łyżką masła. Nałóż makaron na talerz, obłóż parówkami i polej sosem. Udekoruj danie świeżymi listkami bazylii. Podaj je z białym winem.

Ocena: 1