Parówki - czy powinno się je jeść? Jak wybrać parówki z dobrym składem?

Parówki - czy powinno się je jeść? Jak wybrać parówki z dobrym składem?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Parówki nie mają dobrej sławy, a mimo to przez wiele osób są bardzo lubiane. Jak wybrać te z dobrym składem?

Z parówkami większość z nas ma duży problem. Bo prawie każdy lubi je jeść - są całkiem smaczne i błyskawicznie się jej przygotowuje. Ale z drugiej strony powszechna jest opinia, że nie ma w nich nic wartościowego, wręcz przeciwnie - mogą szkodzić. Czy da się znaleźć takie parówki, które nie tylko nie będą szkodzić zdrowiu, ale dostarczą nam wartości odżywczych? Sprawdźmy!

Dlaczego lubimy parówki?

Parówki to rodzaj kiełbasek, o bardzo drobno zmielonej strukturze. Są łagodne w smaku, łatwo się je gryzie, można je zjeść na zimno lub na ciepło. Możliwości jest sporo. Zazwyczaj jemy je na śniadanie, kolację, lub jako szybką przekąskę między posiłkami. Choć są i tacy, którzy potrafią wyczarować z nich pełne obiadowe dania.

Gust to kwestia indywidualna, ale nie da się ukryć, że większość z nas parówki lubi, bądź lubiła. Oczywiście dopóki nie poczytała lub nie obejrzała filmiku o tym jak - i przede wszystkim - z czego się je produkuje.

Czy taka parówka straszna?

I tak, i nie. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób i z czego została wyprodukowana. Jeszcze kilka lat temu nie mieliśmy specjalnego wyboru pod tym względem. Parówki składały się głównie z MOM czyli mięsa oddzielonego mechanicznie (które mięsem tak naprawdę nie jest, zawiera natomiast skóry, ścięgna, chrząstki, tkankę łączną, a nawet fragmenty kości). Okraszone były zaś niemalże całą tablicą Mendelejewa, aby uzyskać znośny smak i odpowiednią strukturę, przy ekstremalnie niskich kosztach produkcji. Nie ma co się oszukiwać, takie produkty nadal są na rynku. Jeśli wybieramy te najtańsze, z pewnością na nie trafimy.

Czasy się jednak zmieniają, wzrasta świadomość konsumentów na temat tego, co jest żywnością, a co jedynie zapychaczem, więc producenci również nie stoją w miejscu. Oferta wymaga zmian i wielu producentów zdaje sobie z tego sprawę. Świadomy konsument powinien z tego korzystać. Trzeba jednak poświęcić chwilkę na przeczytanie etykiety, porównanie składu i wybranie produktu, który żywnością jest, a nie jedynie ją udaje.

Jak wybrać dobre parówki?

Przede wszystkim zapomnijmy o MOM lub MDOM. To ważne aby wyeliminować ten mięsopodobny składnik, zwłaszcza że na rynku dostępnych jest coraz więcej parówek o 80, a nawet 90-procentowej zawartości mięsa. Skoro możemy kupić parówki z mięsa, to po co faszerować się tworem mięsopodobnym. Kiedy znajdziemy już te bez MOM, popatrzmy na resztę składu. Dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest wybieranie produktu o najkrótszej liście składników. Jeśli chcemy bardziej wgłębić się w temat nauczmy się rozpoznawać substancje, które mogą, ale nie muszą być zawarte w parówkach. I lepiej jak nie są. Unikajmy fosforanów (E450 do E453 - substancje wiążące wodę), i azotynów (substancje konserwujące) oraz substancji poprawiających wygląd i smak produktu (karageny, koszenile, glutaminian sodu, glukoza). Wbrew pozorom da się wyprodukować parówki bez tych ulepszaczy. A takie można podawać od czasu do czasu nawet dzieciom.

Parówki z dobrym składem

  • Bacówka, Parówki z cielęciną
    Skład: 52% mięso cielęce, 43% mięso wieprzowe, woda, skrobia, sól, przyprawy (czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra), glukoza, cukier, ekstrakty owoców i warzyw

  • Bergio, Parówki z szynki
    Skład: 93% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, przyprawy, aromaty naturalne, glukoza

  • Drobimex, NaturMisie Paróweczki z kurcząt
    Skład: 84% mięso z kurcząt, skórki z kurcząt, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, susz z owoców aceroli, aromat

  • Goodvalley, Parówki z szynki dla dzieci bezglutenowe
    Skład: 94% mięso wieprzowe z szynki , woda, sól, glukoza, ekstrakty przypraw, aromaty, susz z aceroli 

  • Henryk Kania, Parówki z szynki z linii Disney Kitchen
    Skład: 93% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: askorbinian sodu.

  • Konspol, Znakomite Parówki Z Piersi Kurczaka
    Skład: 70% mięso z piersi kurczaka, skórki z kurczaka, woda, skrobia ziemniaczana, izolat i hydrolizat białka sojowego, sól, ekstrakty przypraw

  • Kraina Wędlin, Nature
    Skład: 94% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty

  • Madej Wróbel, Simply food… so good Parówki z szynki
    Skład: 94% mięso wieprzowe z szynki, woda, glukoza, ekstrakty przypraw, aromaty, sól, przyprawy, sól morska, białko kolagenowe wieprzowe, sok z owoców aceroli, papryka czerwona

  • Pikok, Parówki Piratki z szynki
    Skład: 93% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, aromaty, susz z aceroli

  • Pikok, Parówki z szynki PURE
    Skład: 93% mięso z szynki wieprzowej, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, kolagenowe białko wieprzowe, aromaty, susz z aceroli

Ocena: 4,3