Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Wystarczy, że na 2 godziny przed smażeniem kotlety schabowe namoczycie w mleku i cebuli. Najlepiej zostawić je w mleku na całą noc w lodówce.
Po co moczyć kotlety w mleku?
Kotlety schabowe namoczone w mleku z dodatkiem cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Po wyjęciu z mleka kotlety należy odsączyć i panierować. Żeby panierka była chrupiąca, kotlety trzeba smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu: smalcu lub oleju rzepakowym. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych.
Z czym podać kotlety? Co najlepiej pasuje?
Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów. Soczyste kotlety schabowe klasycznie panierowane i smażone najlepiej smakują podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, jeśli masz czas by je przygotować, lub na szybko z puree ziemniaczanym. W ten sposób dostarczymy ciału dodatkowej energii w postaci skrobi.
Dla smażonych na tłuszczu kotletów panierowanych dobrym kontrapunktem są smaki świeże i kwaśne, takie jakich dostarcza kapusta kiszona lub zakwaszona. Do tak przygotowanych kotletów tradycyjnie podaje się jesienią i zimą surówkę z kiszonej kapusty, a w sezonie wiosenno-letnim młodą kapustę zasmażaną Warto też sięgnąć po przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty, świeżych ogórków i koperku
Polecamy także: Soczyste schabowe z kością z piekarnika, Schabowe na dziko, przepis na marynowane kotlety
Przepis na idealne kotlety schabowe
SKŁADNIKI
- 500 g schabu
- 400 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody
- mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia lub inny tłuszcz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 4 grube plastry. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienki kotlet.
- Cebulę pokroić w talarki. W naczyniu obłożyć kotlety cebulą.
- Mięso z cebulą zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Po 3 godzinach wyjąć kotlety schabowe z mleka i dokładnie je osuszyć (zalewę wylać), doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec lub inny tłuszcz przeznaczony do smażenia w wysokich temperaturach. Kotlety smażyć po 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.