Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem - pyszne, soczyste i efektowne danie

Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem - pyszne, soczyste i efektowne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem to bardzo efektowne, choć niedrogie danie obiadowe. Pięknie prezentuje się na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty lub kolorowej sałatki ze świeżych warzyw. Przygotowanie gniazdek z sadzonym jajkiem nie jest też specjalnie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio uformować mięso i wybrać niewielkie jajka, które zmieszczą się do gniazdka. Najlepiej kupić jajka od kur liliputek lub w wersji droższej - przepiórcze.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa bułka

  • 5 niedużych jajek

  • 2 łyżki tartego żółtego sera

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • olej

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Mięso wymieszać z cebulą, odciśniętą bułka i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Dokładnie połączyć składniki, a jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać nieco tartej bułki.

  • Masę podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i zrobić w niej wgłębienie.

  • Tak przygotowane kotlety obsypać obficie tartą bułką i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 15 min.

  • Gdy kotlety się zrumienią wyjąć blaszkę i do każdego zagłębienia wsypać odrobinę tartego sera i wybić jajko.

  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok 5 minut, aż jajka się zetną.

Z jakiego mięsa przygotować mielone gniazdka?

To z jakiego mięsa przygotujemy to danie zależy od indywidualnych upodobań. DO ich przygotowania można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Wersja drobiowa jest najdelikatniejsza i najmniej tłusta, zwłaszcza jeśli użyjemy mielonych piersi. Wieprzowe gniazdka są bardziej tłuste, ale także bardziej soczyste. Wersja z mieloną wołowiną jest najbardziej wykwintna i świetnie smakuje przyprawiona na lekko pikantnie - na przykład odrobiną chili.

Polecamy też:

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste kotlety

Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na placuszki drobiowe

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą

Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym

Fantastyczne mielone w koszyczkach

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.