Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze

Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak w chrupiącej serowej panierce zachwyca smakiem i teksturą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filety drobiowe zapiekane w żółtym serze to danie obiadowe, które u mnie w domu jest prawdziwym hitem wszechczasów. Wewnątrz delikatne i soczyste mięso z piersi kurczaka, skryte pod cudownie chrupką skorupką z podpieczonego żółtego sera. Znakomite połączenie, które smakuje każdemu. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka chwil. Najlepiej podać je z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 1 łyżka mleka

  • 4 łyżki tartego żółtego sera

  • 3 łyżki mąki

  • 2 łyżki siekanego drobnego szczypiorku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Musztardę wymieszać z mlekiem, a w drugim naczyniu wymieszać ser z mąką i szczypiorem.

  • Kotleciki zanurzać w musztardzie i panierować w serze.

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki kurczaka.

  • Resztę musztardy i sera z mąką wymieszać razem i papką obłożyć wierzchy kotlecików.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 35 min. 

  • Gotowe kotleciki będą miały złotobrązowy kolor, a  po nakłuciu wypłynie z nich klarowny sos.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.