Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Pączki według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najsmaczniejsze pączki są z nadzieniem różanym

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub lukrem. Magda Gessler proponuje smażyć pączki według tradycyjnej warszawskiej receptury.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mąki dodać rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże, a następnie żółtka ubite z cukrem na kogel-mogel.

  • Dolać pozostałe mleko i płynne masło.

  • Wyrabiać do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  • Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki.

  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

  • Rozciągnąć ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyciąć krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego krążka położyć porcję konfitur i szczelnie zawinąć brzegi ciasta. 

  • Gotowe do smażenia pączki trzymać w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły.

  • Smażyć w gorącym tłuszczu. Chcąc sprawdzić, czy smalec jest wystarczający gorący, wrzucić do niego odrobinę ciasta. 

  • Aby uniknąć przypalenia tłuszczu, podczas smażenia pączków wrzucać do smalcu kawałki surowego ziemniaka.

  • Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę wyłożoną papierowym ręcznikiem.

  • Pączki bez nadzienia można również upiec w piekarniku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6