Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi: przepis [WIDEO]

Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Kupiec

Lukrowane pierniczki z otrębami, zdrowsze niż tradycyjne, mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczenie pierniczków na święta to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną.

Polecamy również inne przepisy na zdrowsze wersje świątecznych pierników: Piernik z dyni, Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Piernik marchewkowy oraz Bezglutenowy piernik na Wigilię.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao.

  • Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto.

  • Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jakie foremki do pierniczków wybrać?

  • Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami.

  • Pieczemy pierniczki w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut.

  • Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jak przechowywać świąteczne pierniczki?

Ocena: 5