Jak zrobić lukier do pierniczków? [przepis + WIDEO]

Jak zrobić lukier do pierniczków? [przepis + WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lukier do pierniczków oprócz funkcji dekoracyjnej, zapobiega ich wysychaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Lukier z cukru pudru to smaczna i popularna polewa domowych wypieków. Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. Sprawdź, jak zrobić pyszny i efektowny lukier do pierniczków.

Składniki

  • 30 dag cukru pudru

  • 3 łyżki wody

  • 1 dojrzała cytryna

  • olejek waniliowy lub pomarańczowy

  • opcjonalnie: rum albo miodówka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę wyciskamy, aby otrzymać 3 łyżki soku.

  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą tak długo, aż uzyskamy jednorodną masę, po czym dodajemy aromatyczny olejek, najlepiej waniliowy lub pomarańczowy.

  • Wszystko ponownie mieszamy, w trakcie możemy dodać też kilka kropel rumu lub miodówki. Jeśli lukier wychodzi nam za rzadki, zagęszczamy go większą ilością cukru pudru.

Lukier do pierniczków nie tylko biały

Lukier, którym ozdobimy pierniczki, nie musi być biały. Ciasteczka i pierniczki uzyskają dodatkowe walory wizualne i smakowe, jeśli do lukru dodamy kolorowe barwniki spożywcze, bez problemu dostępne w sklepach. Lukier można zabarwić też domowymi sposobami. Aby uzyskać czerwony lukier, należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy lub malinowy, zielony - sok ze szpinaku, pomarańczowy – z marchwi. Zamiast trzech łyżek wody dodajemy wtedy tę samą proporcję soku.

Glazura zamiast lukru

Aby przygotować glazurę potrzebujemy 2 białka, 1 szklankę cukru pudru i sok z 1 cytryny. Wystarczy wszystkie składniki ucierać przez ok. 15 minut. Glazurę wylewamy na zimne wypieki.

Polewa mleczno-waniliowa

Zagotowujemy 1 szklankę cukru pudru z ½ szklanki mleka, 1 opakowaniem cukru waniliowego i 2 łyżkami masła i na małym ogniu trzymamy jeszcze około dwóch minut, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Wypieki smarujemy ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5