Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu: przepis bez pieczenia

Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu: przepis bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasteczka czekoladowe z dmuchanego ryżu bez pieczenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz ochotę na wyjątkowo smaczne czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu. Sekret polega na zastąpieniu części tłuszczu olejem kokosowym. Jeśli raz skosztujesz, nigdy więcej nie spróbujesz innego przepisu na ryżowe ciastka bez pieczenia. Czekoladowe ciastka z dmuchanego ryżu są niezwykle łatwe do zrobienia. 

Składniki

  • 250 g margaryny lub 150 g oleju kokosowego i 100 g masła

  • 100 g czekolady deserowej, grubo posiekanej

  • 100 g czekolady mlecznej, grubo posiekanej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki gorącej wody

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • 120 g ryżu dmuchanego (preparowanego)

  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

  • 2-4 krople esencji rumowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku na średnim ogniu rozpuść olej kokosowy i masło. Zdejmij rondle z ognia i dodaj czekoladę, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Dodaj kawę i sól.

  • Pozostaw do ostygnięcia, aż mieszanina będzie tylko nieco cieplejsza niż temperatura pokojowa.

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj porcjami masę czekoladową oraz kilka kropli esencji rumowej.

  • Do masy dodaj dmuchany ryż i delikatnie wymieszaj.

  • Z dwóch łyżek masy uformuj małe, okrągłe kopczyki na blasze do pieczenia.

  • Pozostaw je, aż całkowicie stwardnieją, a potem przełóż do szczelnego pudełka.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).