Cytrynowiec bez pieczenia: przepis na idealny deser

Cytrynowiec bez pieczenia: przepis na idealny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cytrynowiec - słodycz i orzeźwienie w jednym deserze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cytrynowiec bez pieczenia to łatwe ciasto dla każdego. Orzeźwiający smak cytrynowiec zawdzięcza dodatkowi likieru cytrynowego w typie włoskiego limoncello. Oprócz śmietanki, serka mascarpone i likieru potrzebne są jeszcze podłużne biszkopty. Prosty przepis na idealny deser? To rześki w smaku cytrynowiec. 

Składniki

  • Krem cytrynowy:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki cukru 

  •  

  • Krem śmietankowy:

  • 250  ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 250  g serka mascarpone

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  •  

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów

  • 100 ml przegotowanej wody

  • 100 ml likieru cytrynowego

  •  

  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacząć od kremu cytrynowego. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo płynną galaretkę. 

  • Pora na krem śmietankowy. Śmietanę przełożyć do dużej miski. Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.

  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

  • Przygotować poncz. Wymieszać wodę, sok z cytryny i likier cytrynowy. 

  • W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym naczyniu ułożyć biszkopty zwilżone ponczem.

  • Na biszkoptach ułożyć krem śmietankowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zwilżonych ponczem. 

  • Na wierzchu rozsmarować krem cytrynowy. Posypać startą skórką z cytryny. 

  • Podawać do mocnej kawy lub herbaty razem z kieliszkiem likieru cytrynowego dla wzmocnienia smaku. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 2,8