Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciastka sezamowe są miękkie i smaczne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Ciastka sezamowe to alternatywa dla tradycyjnych sezamków. Od pierwowzoru różnią się przede wszystkim stopniem twardości - są zdecydowanie bardziej miękkie. Poza tym przygotujesz je szybko i bez pieczenia.
Składniki
szklanka sezamu
pół szklanki ekspandowanego amarantusa (mogą być również ekspandowane jagły)
6 łyżek miodu
6 łyżek margaryny lun masła klarowanego
Przygotowanie krok po kroku:
Miód zredukuj delikatnie na rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie przypalił. Dodaj tłuszcz i wymieszaj.
Zdejmij z ognia, przelej do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj.
Wsyp ziarna i wymieszaj składniki.
Przelej masę do płaskiego naczynia i odstaw do stężenia do lodówki.
Gdy ciasto zrobi się zwarte, pokrój na porcje.
Lub poczekaj na ostygnięcie masy i uformuj z niej kuleczki, pozostaw do stężenia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska