Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wierzch sernika można ozdobić orzechami w całości lub posiekanymi
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Aksamitny sernik kajmakowy można przygotować bez pieczenia. Delikatny jak puch sernik na zimno z gotowego kajmaku jest pyszny. Doskonały deser na każdą świąteczną okazję.
Składniki
300 g kajmaku z puszki
160 g masła
250 g herbatników maślanych
40 g orzechów włoskich lub innych
750 g twarogu na sernik
70 ml wody, około 5 łyżek
30 g żelatyny
oraz orzechy, karmelki lub czekolada do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Masło stopić. Herbatniki oraz orzechy dodać do misy malaksera i zmiksować w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać stopione masło do okruchów i wymieszać razem.
Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielnie wyciąć okrągłe dno oraz pasek papieru na boki.
Do formy przełożyć masę z herbatników i masła. Wyłożyć nią dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut.
Twaróg zmiksować z masą kajmakową na jednorodną masę.
Rozpuszczoną żelatynę podgrzać, nie dopuścić do wrzenia.
Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie tę mieszaninę dodać do pozostałej masy serowej i dobrze wymieszać.
Masę twarogową przełożyć do formy z przygotowanym dnem i wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
Przed podaniem delikatnie wyjąć z formy.
Wierzch ozdobić prażonymi orzechami, karmelem, startą czekoladą lub gotowymi cukiereczkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska