Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny

Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wierzch sernika można ozdobić orzechami w całości lub posiekanymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aksamitny sernik kajmakowy można przygotować bez pieczenia. Delikatny jak puch sernik na zimno z gotowego kajmaku jest pyszny. Doskonały deser na każdą świąteczną okazję. 

Składniki

  • 300 g kajmaku z puszki

  • 160 g masła

  • 250 g herbatników maślanych

  • 40 g orzechów włoskich lub innych

  • 750 g twarogu na sernik

  • 70 ml wody, około 5 łyżek

  • 30 g żelatyny

  • oraz orzechy, karmelki lub czekolada do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło stopić. Herbatniki oraz orzechy dodać do misy malaksera i zmiksować w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać stopione masło do okruchów i wymieszać razem.

  • Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielnie wyciąć okrągłe dno oraz pasek papieru na boki.

  • Do formy przełożyć masę z herbatników i masła. Wyłożyć nią dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut.

  • Twaróg zmiksować z masą kajmakową na jednorodną masę.

  • Rozpuszczoną żelatynę podgrzać, nie dopuścić do wrzenia.

  • Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie tę mieszaninę dodać do pozostałej masy serowej i dobrze wymieszać.

  • Masę twarogową przełożyć do formy z przygotowanym dnem i wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.

  • Przed podaniem delikatnie wyjąć z formy.

  • Wierzch ozdobić prażonymi orzechami, karmelem, startą czekoladą lub gotowymi cukiereczkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8