Banoffee pie: pyszne ciasto bez pieczenia

Banoffee pie: pyszne ciasto bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Banoffie pay - przepyszne ciasto w sam raz na koniec karnawału.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Banoffee pie to deserowy klasyk kuchni angielskiej. To prosty przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika, czasu, a nawet dużych umiejętności kulinarnych. Uwaga! Lojalnie uprzedzamy: pomimo wszystkich zalet to bomba kaloryczna!

Wypróbuj przepisy na inne ciasta: Ciasto rurociąg bez pieczenia, Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia, Ciasto owocowe z patelni

Składniki

  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych

  • 50 g miękkiego masła

  • 4 banany

  • 250 ml śmietanki do deserów

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki kakao lub startej czekolady (do dekoracji)

  • 1 puszkę masy kajmakowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasteczka lub herbatniki mielimy w mikserze, gdy zostaną z nich okruchy dodajemy masło i łączymy w jednolitą masę.

  • Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, gładko dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.

  • Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając cukier puder.

  • Masę kajmakową rozgrzewamy w rondelku, by była płynna. Czekamy, aż ostygnie, krojąc w tym czasie banany na cienkie plasterki.

  • Wylewamy ja na spód z herbatników, układamy owce, a następnie bitą śmietanę. Dekorujemy kakao lub wiórkami z czekolady

  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Ocena: 4