Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Banoffee pie: pyszne ciasto bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Banoffie pay - przepyszne ciasto w sam raz na koniec karnawału.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Banoffee pie to deserowy klasyk kuchni angielskiej. To prosty przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika, czasu, a nawet dużych umiejętności kulinarnych. Uwaga! Lojalnie uprzedzamy: pomimo wszystkich zalet to bomba kaloryczna!
Wypróbuj przepisy na inne ciasta: Ciasto rurociąg bez pieczenia, Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia, Ciasto owocowe z patelni
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasteczka lub herbatniki mielimy w mikserze, gdy zostaną z nich okruchy dodajemy masło i łączymy w jednolitą masę.
Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, gładko dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając cukier puder.
Masę kajmakową rozgrzewamy w rondelku, by była płynna. Czekamy, aż ostygnie, krojąc w tym czasie banany na cienkie plasterki.
Wylewamy ja na spód z herbatników, układamy owce, a następnie bitą śmietanę. Dekorujemy kakao lub wiórkami z czekolady
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.