Ciasto rurociąg bez pieczenia - jak zrobić ciasto z rurek waflowych?

2021-03-29
Ciasto rurociąg - jak zrobić ciasto z rurek bez pieczenia?
Autor: Shutterstock Ciasto rurociąg to świetna propozycja na deser w upalne dni.
łatwy
30 min
4

Ciasto o wdzięcznej nazwie rurociąg lub też rurka robi się szybko i łatwo. Nie wymaga pieczenia, a nazwę zawdzięcza jednemu z głównych składników - rurkom waflowym. Podajemy, jak zrobić ciasto z rurek waflowych?

SKŁADNIKI

  • 1 paczka krakersów lub herbatników
  • 2 paczki rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym
  • 1 duże opakowanie śmietany 30 lub 36% (400 ml)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • cukier puder 1-2 łyżki w zależności od upodobań
  • ewentualnie orzechy włoskie, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
  • polewa czekoladowa
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 1/2 kubka słodkiej śmietany
  • 2/3 kubka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z serka mascarpone, śmietany i cukru pudru przygotowujemy masę, miksując składniki w wysokim naczyniu.
  • Blaszkę do ciasta wykładamy filia aluminiowa lub pergaminem i układamy spod z krakersów lub herbatników.
  • Na warstwę ciasteczek nakładamy warstwę masy śmietanowo-serowej, a następnie układamy rurki waflowe.
  • Na rurki kładziemy kolejną warstwę masy i przykrywamy krakersami.
  • Przygotowujemy polewę: posiekaną czekoladę, śmietankę i cukier łączymy w rondelku. Mieszamy, aż czekolada i cukier się roztopią, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z kuchenki.
  • Ciasto zalewamy ostudzoną polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami, wiórkami lub migdałami.
  • Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło i stężało.