Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia: przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia: przepis [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: materiały prasowe CPB

Mazurek dla spóźnionych i zabieganych  - bez pieczenia, łatwy do przygotowania i ze zdrowymi śliwkami suszonymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale też łatwy i szybki do przygotowania. Nie wymaga pieczenia, co może być ważne dla spóźnionych i zabieganych przed świętami.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek śliwkowy  Mazurek królewski

Składniki

  • 150 g herbatników maślanych (rozgniecionych)

  • 100 g masła roztopionego

  • 300 g śliwek kalifornijskich

  • 50 ml rumu

  • 150 ml wystudzonej herbaty

  • 150 g płatków owsianych

  • 100 g ciemnej czekolady

  • 100 g białej czekolady

  • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgniatamy herbatniki i łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  • Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady).

  • Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

  • 200 g śliwek kalifornijskich drobno kroimy albo rozdrabniamy blenderem, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.

Ocena: 5