Mazurek daktylowy na waflach

Mazurek daktylowy na waflach
Autor: Shutterstock Mazurek daktylowy na waflach to pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto.
średni
45 min
4

Mazurek to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ten jest bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny  - z mnóstwem daktyli i migdałów zatopionych w lekkiej piance.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 250 g daktyli
  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 4 białka
  • 2 gotowe płaty waflowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Z daktyli wyjąć pestki i pokroić je.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodając porcjami cukier.
  • Do piany dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  • Wafle ułożyć w blaszce do pieczenia i wylać na nie pianę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na ok. 3 godz.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej