Mazurek daktylowy na waflach

Mazurek daktylowy na waflach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek daktylowy na waflach to pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Mazurek to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ten jest bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny  - z mnóstwem daktyli i migdałów zatopionych w lekkiej piance.

Składniki

  • 250 g daktyli

  • 250 g migdałów

  • 250 g cukru

  • 4 białka

  • 2 gotowe płaty waflowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Z daktyli wyjąć pestki i pokroić je.

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodając porcjami cukier.

  • Do piany dodać bakalie i delikatnie wymieszać.

  • Wafle ułożyć w blaszce do pieczenia i wylać na nie pianę.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na ok. 3 godz.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.