Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Babka muślinowa jest niezwykle miękka, delikatna i puszysta. Ciasto dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest gładkie i jakby śliskie, po prostu rozpuszcza się w ustach. To znakomita propozycja na świąteczny, wiosenny stół. Już dziś wypróbuj przepis na muślinową babkę!
Polecamy też:
Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler
Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko
Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!
Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rodzynek
- szczypta soli
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania blachy
- 1 łyżka bułki tartej
- Lukier:
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder.
- Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cały czas mieszając dodawać porcjami mąkę.
- Gdy ciasto będzie jednolite dodać rodzynki, a następnie pianę z białek. Wymieszać delikatnie.
- Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy, bo babka wyrośnie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 45 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać ocet i zagotować pod przykryciem.
- Garnek z syropem zdjąć z ognia, wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły ucierać, aż zbieleje.
- Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać. Zimne ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.