Castagnaccio - pyszne, włoskie ciasto kasztanowe
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Castagnaccio to tradycyjne ciasto z rejonu Toskanii, które zachwyca intensywnym aromatem. Nie jest słodkie, ale za to rozkosznie wilgotne i miękkie, a przy okazji bezglutenowe. Znakomicie nadaje się na jesienne śniadanie lub podwieczorek. Jeśli pragniecie dodać mu wytrawnej nuty, można dodać do niego sera ricotta i listki rozmarynu.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki kasztanowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- sól
- pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki miodu
- 2 duże jaja
- 1 szklanka mleka
- po pół szklanki rodzynek i suszonej żurawiny
- po 1/3 szklanki prażonych orzeszków piniowych i grubo siekanych orzechów włoskich
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy 22-24 cm. Przesmaruj ją oliwą.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao w proszku i sól.
- W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, jajka i mleko.
- Rodzynki i żurawinę namocz w gorącej wodzie lub czerwonym winie, aby zmiękły.
- Powoli wlewać płyny do suchych składników, dobrze ubijając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno być gładkie i nieco płynne.
- Zostaw kilka owoców i orzechów, aby ozdobić nimi ciasto. Pozostałe dodaj do ciasta, mieszając aż do równomiernego rozprowadzenia.
- Wlej ciasto do tortownicy, posyp orzechami i owocami. Piecz ok. 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie przed wyjęciem z blaszki.
- Posyp po wierzchu delikatnie cukrem pudrem i kakao w proszku. Podawaj z ciepłym miodem.