Niskokaloryczny chłodnik z botwinki

Niskokaloryczny chłodnik z botwinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niskokaloryczny chłodnik z botwinki to danie idealne, gdy żar leje się z nieba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny  - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej  smaczny chłodnik w wersji  light. Polecamy nasz przepis!

Składniki

  • 1 pęczek botwinki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

  • 1/2 pęczka rzodkiewek

  • pęczek szczypiorku

  • łyżka posiekanego koperku

  • 1/4 l kefiru

  • 1/4 l biojogurtu naturalnego

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę oczyść, odrzucając grubsze łodyżki, umyj, pokrój w paseczki.

  • Zalej wrzącym bulionem lub wodą, gotuj ok. 25 minut, ostudź.

  • Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w talarki. Szczypiorek opłucz, posiekaj.

  • Do zimnego wywaru z botwinką wlej jogurt i kefir, dokładnie wymieszaj.

  • Zupę przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Schłodź w lodówce.

  • Nalej do talerzy, posyp zieleniną i talarkami rzodkiewek.

Ocena: 5