Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?
2021-03-29
średni
20 min
4
W ostatnich latach domowe wędzarnie robią furorę. Ich wykonanie nie jest trudne, można też kupić gotowe urządzenia. Ale najważniejsze jest to, co się w nich wędzi. Mięsa i ryby to już standard. Jednak do boczku wędzonego i słoniny według dawnych receptur trzeba się przyłożyć.
Słonina wędzona
Proces przygotowawczy jest taki sam jak dla boczku. Peklowanie słoniny powinno jednak trwać nie dłużej niż 10 dni. Wędzimy ją w również w zimnym dymie. Wędzoną słoninę spożywa się na surowo jako dodatek do pieczywa lub do potraw gorących, na przykład do duszonego czy pieczonego mięsa.
SKŁADNIKI
- 5 kg boczku
- peklosól 19-20 g/kg
- 2 łyżeczki cukru
- po 1 łyżeczce suszonej: kolendry i gorczycy,
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 utłuczone goździki
- 2 łyżeczki majeranku i estragonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek czyścimy, wykrawamy kości.
- Płaty kroimy w prostokąty.
- Majeranek i estragon przecieramy przez sitko, gorczycę i kolendrę trzeba utłuc w moździerzu.
- Wszystkie przyprawy mieszamy z peklosolą i dokładnie nacieramy nimi boczek z każdej strony.
- Kawałki boczku układamy ciasno w zimnym, wcześniej wyparzonym naczyniu typu kamionka.
- Przyciskamy całość wygotowaną pokrywką, którą trzeba dociążyć.
- Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
- Potem przenosimy je do zimnego miejsca (najlepiej do piwnicy).
- Kawałki boczku trzeba przekładać co 3 - 4 dni i tak przez 3 tygodnie.
- Po tym czasie trzeba je wyjąć i powiesić w przewiewie na kilka godzin, żeby je przesuszyć.
- Gdy podeschną obtaczamy kawałki boczku w otrębach pszennych lub zawijamy je starannie w gazę lub płótno, wędzenie odbywa się w zimnym dymie przez 10 dni.
- Po uwędzeniu boczek przechowuje się w pozycji wiszącej w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.