Wegański biszkopt bez jajek: sekret jego puszystości to aquafaba

Wegański biszkopt pokrojony na krążki do przełożenia kremem
Autor: Shutterstock Wegański biszkopt pokrojony na krążki do przełożenia kremem
łatwy
30 min
4

Wegański biszkopt bez jajek jest puszysty i świetnie nadaje się do przygotowania tortów. Cała sekret jego puszystości tkwi w użyciu aquafaby - płynu spod ciecierzycy z puszki. Polecam ten łatwy przepis pięknie wyrośnięty i lekki jak puch biszkopt wegański! 

Więcej przepisów na wegańskie ciasta

W wegańskiej diecie unika się produktów odzwierzęcych. Zatem jajka są również wykluczone. Jak zatem upiec ciasto bez jajek? Okazuje się, że można upiec każde ciasto bez dodatku jajek. Wystarczy trochę wiedzy o fizyce i chemii rządzącej kulinariami i gotowe! Polecam kilka świetnych przepisów opracowanych przez redaktorki Beszamel.pl:

Ciasto bananowe - bez jajek, bez cukru, bez glutenu

Wegańskie bezy bez jajek z aquafaba

Wegański sernik - tofurnik

Wegańskie pączki 

Wegański makowiec

 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki płynu z puszki ciecierzycy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą robota ubij płyn zlany z puszki ciecierzycy. Ubijaj aż zacznie się pienić.
  • Dodaj cukier i ubijaj przez 4 minuty, aż masa stanie się kremowa.
  • Dodaj cukier z wanilią i kontynuuj do momentu, gdy masa zamieni się w sztywną pianę.
  • Dodaj porcjami mąkę i mieszaj na średnich obrotach.
  • Przelej ciasto do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Zrób próbę suchego patyczka, czyli wbij w środek ciasta drewniany patyczek i sprawdź, czy po wyjęciu powierzchnia patyczka lepi się od surowego ciasta.
  • Wyjmij ciasto i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  • Wyjmij z formy. Teraz możesz podać ciasto posypane cukrem pudrem lub dowolnie go przełożyć.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej