Pączki wegańskie: przepis na zdrowe pączki na tłusty czwartek [WIDEO]

Pączki wegańskie: przepis na zdrowe pączki na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki wegańskie są tak samo pyszne, jak tradycyjne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki wegańskie nie mają w składzie mleka krowiego, jajek i masła? Jeśli jesteś weganinem albo unikasz wymienionych produktów, a chcesz wraz z innymi zgodnie z tradycją kosztować pączków w tłusty czwartek - wypróbuj przepis, który zamieszamy poniżej. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i odstaw wszystko na 10 minut.

  • Drożdże przełóż do dużej miski, zalej ciepłym mlekiem sojowym (można je lekko podgrzać), odstaw na kolejne 10 minut.

  • Dodaj mąkę - 2 szklanki, dokładnie mieszając i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia najlepiej na godzinę (najkrócej 45 minut).

  • W międzyczasie przygotuj siemię lniane - zalej je gorącą wodą i zblenduj. Uwaga! Ziarna nie zmielą się dokładnie, woda na górze ma być lekko kleista.

  • Do wyrośniętego ciasta wsyp cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, sok z cytryny i kleistą część zblenderowanego lnu.

  • Dokładnie wymieszaj i powoli dodaj resztę mąki. Ciasto zagnieć, uformuj kulki, rozpłaszcz i na środek nałóż nadzienie, zlep.

  • Tak przygotowane pączki powinny poleżeć jeszcze godzinę!

  • Smaż na patelni (może być na oleju kokosowym) a po wyjęciu poczekaj, aż tłuszcz ocieknie i posyp cukrem pudrem.

Ocena: 3,3