Bigos do słoików - jak zawekować bigos na później?
Proste powidła śliwkowe: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Powidła ze śliwek można przygotowywać na kilka różnych sposobów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Przygotowanie powideł ze śliwek nie musi trwać kilka dni. Poznaj świetny i szybki przepis na te domowe przysmaki. Już nie będziesz musiała stać godzinami przy kuchence i mieszać gotujących się powideł. Jak łatwo zrobić powidła śliwkowe?
Składniki
5 kilogramów śliwek węgierek
kilogram cukru
2 łyżki octu
Przygotowanie krok po kroku:
Śliwki umyć i wyjąć pestki.
Następnie wrzucić je do dużego garnka.
Zasypać je kilogramem cukru i skropić octem.
Tak przygotowane składniki odstawić na dobę, aż puszczą dużo soku.
Po tym czasie należy garnek postawić na małym ogniu i gotować przez około 4 godziny.
Podczas gotowania nie wolno powideł mieszać!
Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut.